2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Fotó-üzenetek a párizsi klímacsúcsra / Átadták a magyar fotó-üzeneteket a párizsi klímacsúcsra

Fotó-üzenetek a párizsi klímacsúcsra / Átadták a magyar fotó-üzeneteket a párizsi klímacsúcsra

A Magyar Természetvédők Szövetsége az „Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra” akciókörútja keretében készült lakossági fotó-üzeneteket tartalmazó könyvet adott át a Parlament épülete előtt az illetékes hazai döntéshozóknak. A kampány keretében félezer magyar személyes fotó-üzenetben sürgette a valódi energia-forradalmat és a közösségek munkájának támogatását, továbbá eddig több mint 14 ezer európai írta alá a kapcsolódó petíciót.

A természetvédők a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának adtak át egy – egy albumot. A fotókönyv és a hozzá kapcsolódó petíció az energetikai rendszerváltás indítását sürgeti, a következő eszközökkel:

  • Segítséget kell nyújtani az éghajlatváltozás sújtotta lakosoknak itthon és szerte a világban a társadalmi igazságosság jegyében, egy új, hatékony nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás keretében.
  • Csökkenteni kell a fejlett országokban az energiafelhasználást és fokozatosan ki kell váltani a fosszilis energiaforrásokat.
  • Támogatni kell a lakossági vagy önkormányzati tulajdonú energiatakarékossági és megújuló energia kezdeményezéseket – a lakosok szólhassanak bele energiaellátásuk módjába.

“2015. november 30-án kezdődő ENSZ klímacsúcson Párizsban a világ döntéshozói egy új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodásról döntenek. A jelenleg asztalon levőnél azonban nagyobb elköteleződés szükséges a klímaváltozás kordában tartásához és az energia forradalomhoz, azaz hogy a ma még fosszilis alapú gazdaságainkat biztonságos, energiatakarékos és tiszta energiákon alapulóvá alakítsuk, amelyben a lakosoknak, közösségeknek érdemi beleszólásuk van energiaellátásukba.” – mondta Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

„Az EU-nak a jelenlegi vállalások ötszörösét kellene tennie a klíma igazságosság alapján. Magyarországon a 2030-ra vállalt 40%-os kibocsátás-csökkentés, amely a jelenlegi szinthez képest 4%-os csökkentést jelent, nem tudja elindítani a szükséges energia-átmenetet, miközben az energiatakarékossági és megújuló energiás fejlesztések teljesítésében a friss „Energia Unió helyzete” elemzés(1)  szerint sem jeleskedünk. A rászorulók éghajlatvédelmi és alkalmazkodását segítő nemzetközi Zöld Klíma Alapba tett 1 milliárd forint felajánlásnak pedig a többszörösére van szükség Magyarország részéről, ha érdemi hatást szeretnénk elérni.” – mondta Botár Alexa a szövetség éghajlat-energia csoportvezetője.

A Magyar Természetvédők Szövetsége klímacsúcsra készülő programjáról bővebben: www.mtvsz.hu/parizs_fele

A Parlament előtti akcióról készült fotók és a kampány fotó-üzenetei itt láthatók, letölthetők:
https://www.flickr.com/photos/mtvsz_foehu/albums

A döntéshozóknak átadott fotókönyv itt megtekinthető: http://www.mtvsz.hu/dynamic/fotokonyv_kismeret_pdf.pdf

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…