2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Egy kulccsal a köztársaság ellen

Az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikájának az árát az alacsony jövedelműek mellett a Rogán-bizottságnál mától névtelenül feljelenthető vállalkozókkal és a független intézményekkel fizetteti meg. De a cehet az egész köztársaság állja. Miután a múlt héten Orbán Viktor beismerte, hogy sokan vannak, akiknek csökkent a fizetése, mától munkába állt a Rogán Antal-féle Bér- és adómonitoring bizottság, amelynek honlapján és zöld számán az úgynevezett „visszaéléseket” névtelenül lehet bejelenteni. A helyzet kétségbeejtő: a kormány ahelyett, hogy hibáját korrigálva változtatna adópolitikáján, nyomást gyakorol a vállalkozásokra, és rajtuk próbálja bevasalni saját ígéreteit. Az LMP szerint alkotmányellenes, ha egy párt közvetlenül közhatalmat gyakorol – márpedig ez történik, amikor a magánfelek közötti szabad megállapodását befolyásolja.
Ha saját légvárairól van szó, a Fidesznek semmi se drága; a kormánypárt pedig mintha kifejezetten élvezné, ha valóságtól elrugaszkodott terveihez a demokratikus rendszer alapjait jelentő független intézményeken kell átgázolnia. A Költségvetési Tanács lezüllesztése után ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kerül teljes mértékben a kormány befolyása alá; így a jövő hétre marad az, hogy a bukott büdzsé alakítását az államháztartási törvény módosításával az Országgyűlés kezéből a kormány jogkörébe helyezze át.
Minderre azután kerül sor, hogy az országnak az egykulcsos, 7-800 milliárdba kerülő igazságtalan adócsomag nyomán brutális következményekkel járó improvizáció-sorozatot kellett végigszenvednie. A kormány előbb suttyomban emelte a munkáltatói nyugdíjjárulékot, aztán elvette a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket, majd a „nyugdíjeinstand” érdekében lényegében kiherélte az Alkotmánybíróságot – még mielőtt Orbán Viktor a Wall Streeten bejelentette volna 600 milliárdos megszorító csomagját. Az LMP arra kéri a kormányt, hogy lássa be végre: zsákutcába került, nem erre van előre. A helyes irány megtalálásához az ökopárt újra felajánlja saját – immár kétszer is beterjesztett – alternatív adócsomagját, ami úgy élénkítené a gazdaságot és növelné a foglalkoztatást, hogy nem hozná rosszabb helyzetbe az alacsony jövedelműeket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek