2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Lepacsizott, törvénysértő kétmilliárdos állami szerződés?

Az LMP felszólítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy a jogsértő közbeszerzési eljárás miatt érvénytelenítse azt a kétmilliárd forintos szerződést, amit a hivatal jelenlegi alelnökének egykori cégtársával kötöttek. Az elszámoltatási lázban égő Orbán-kormánynak nem ez az első olyan döntése, amely a korrupció-gyanús ügyek összes ismérvét magán hordja. A Fidesz a kormányváltás óta számos, az előző kormányok által megkötött tanácsadói szerződéssel kapcsolatban indított vizsgálatot. Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos nem is olyan régen még polipszerű összefonódásról, magáncégek indokolatlan igénybevételéről beszélt. Ehhez képest igen érdekes, hogy az NFÜ az elmúlt évek talán legnagyobb keretösszegű tanácsadói szerződését írta most alá, ráadásul törvénysértő módon és igen gyanús körülmények között.
Az LMP szerint semmi sem indokolja, hogy a NFÜ kétmilliárd forintért kérjen tanácsot olyan feladatokkal kapcsolatban, amelyek megoldására a hivatalnak is képesnek kell lennie. A pályázatot sajátos módon december 23-án írták ki, és csak január 13-ig lehetett rá jelentkezni, ami sérti a közbeszerzési törvény legrövidebb határidővel kapcsolatos előírását. A pályázatot ráadásul olyan indokolatlan versenykorlátozó feltételekkel hirdették meg, amelyeknek csak gondosan előkészített konzorciumok felelhettek volna meg. Nem véletlen, hogy kétmilliárd forint közpénzért végül egyetlen „versenyző” indult. Arcpirító, hogy az egyszereplős verseny győztese olyan konzorcium lett, amelynek vezetője elsősorban nem a tanácsadási területen szerzett tapasztalatairól ismert, hanem arról, hogy korábban cégtársa volt az NFÜ egyik jelenlegi elnökhelyettese.
A közvélemény joggal érzi úgy, hogy az orránál fogva vezetik, ha az Orbán-kormány tiszta közéletről papol, a színfalak mögött azonban olyan szerződéseket köt, ahol jó szokás szerint valakinek lejt a pálya. Az LMP figyelmezteti a kabinetet, hogy a választók gyomra ezt már nem sokáig veszi be.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…