2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: Földmutyi – Hetek alatt szétverik a nagy gazdaságokat?

Az eladásra kínált állami földeknek kétharmadát 2028 és 2051 között lejáró bérleti szerződéssel nagy társaságok használják, amelyek nem vehetnek földet. Ezeket a bérletbe adott földeket spekulánsok vehetik meg, akik a bérleti szerződés biztonságában a rendkívül kedvező kamatozású hitelt a bérleti díjból törleszthetik.

A földforgalmi törvény előtt kötött szerződésekben a bérleti díj messze elmarad a piaci díjtól. A Fidesz decemberben erre hivatkozással a Ptk. hatályba lépéséről szóló törvény módosításával elérte, hogy a tulajdonosváltás esetén a régi szerződés helyébe új lépjen. Ezzel a Fidesz csúnyán csőbe húzza azokat, akik most megvásárolják a bérletes állami földeket. A földforgalmi törvény szerint ugyanis egy társaság legfeljebb 1800 hektár földet használhat, és ez a korlát akkor lép be, amikor az élő szerződés megszűnik. Ha a tulajdonosváltás miatt a régi bérleti szerződés megszűnik, a helyébe új nem léphet, mert az ebbe a korlátba ütközik. A kormány ezzel szétveri a ma állami földön gazdálkodó nagyüzemeket. Az eladott földek azonnal kikerülnek az eddigi használók birtokából, sok tízezer hektár területen szünetel, vagy megszűnik a mezőgazdasági termelés, munka nélkül marad sok ezer ember.

Lázár János két éve azt ígérte, hogy 2017-ig érvényre juttatja az 1800 hektáros birtokkorlátot. Ez lenne az? Ideje megállítani ezt az őrült ámokfutást, ami kevesek érdekében romba dönti az országot!

Nagy-Huszein Tibor
Alelnök, DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…