2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: Orbán magyarázkodása Hóman-ügyben: antiszemitizmus igen, külföldi elnyomás nem

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt válaszolta egy parlamenti írásbeli kérdésre, hogy “a magyar kormány nem támogatja olyan politikusnak a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt – legyenek akármilyen érdemei”.
A fideszes szélkakas nagyot fordult azóta, a fél éve tartó szeret-nem szeret játék végén pedig “a magyar kormány nem támogatja” a miniszterelnök nyáron dédelgetett terveit, a székesfehérvári Hóman-szobrot. Orbán Viktor tavaly decemberben már azzal próbált kihátrálni a kudarcból, hogy “nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás”.

A miniszterelnöknek tehát továbbra sem az a baja, hogy Hóman Bálint a zsidótörvények előkészítője és támogatója volt, és több százezer magyar ember meggyilkolásában volt bűnsegéd. Orbán Viktornak kizárólag az a kifogása támadt, hogy Hóman Bálint “elnyomókkal működött együtt”, amikor Magyarország elveszítette függetlenségét. A faék egyszerűségű miniszterelnöki világkép szerint tehát vállalható az antiszemitizmus, vagy a deportálások, ha az nem külföldi elnyomás eredményeként történik.

A DK felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor érvelése szerint szobrot lehet állítani olyan antiszemita történelmi bűnösöknek, akik nem külföldi elnyomásra cselekedtek.

Földi Judit
Elnök Székesfehérvár DK

Kerék-Bárczy Szabolcs
elnökségi tag DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…