2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Cserépváralja Község Önkormányzata utóellenőrzése

Az Állami Számvevőszék befejezte Cserépváralja Község Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének utóellenőrzését, amely a korábbi ellenőrzés javaslatainak hasznosítására készített intézkedési terv végrehajtását értékelte. Az ÁSZ utóellenőrzése során megállapította, hogy az intézkedési tervben meghatározott feladatok többsége nem került végrehajtásra. A gazdálkodási jogkörgyakorlás és a belső ellenőrzés továbbra is fennálló hiányosságai miatt a közpénzekkel való szabályszerű, felelős, elszámoltatható és átlátható gazdálkodás feltételei nem biztosítottak.

Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít ellenőrzési megállapításai fokozottabb hasznosulására. A rendszeres utóellenőrzések visszacsatolást adnak mind a döntéshozók, mind az ellenőrzött szervezetek számára, ezáltal hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtásához és a közpénzügyek rendezettségének javulásához.

Cserépváralja Község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Mezőkövesdi járás közigazgatási területén fekszik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016. január 1-én állandó lakosainak száma 374 fő volt.
Az önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítását, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működését az ÁSZ 2012. január 1. és december 31. közötti időszakra vonatkozóan ellenőrizte. Az ennek eredményeként nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben megfogalmazott javaslatokra az önkormányzat 14 feladatot határozott meg intézkedési tervében. Az utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy az intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e.

Az ellenőrzött önkormányzat intézkedési tervének végrehajtása (db)

Önkormányzat
Az intézkedési tervben előírt időszerűvé vált feladatok száma
Ebből az utóellenőrzés megállapítása szerint:
Határidőben végrehajtott
Részben végrehajtott
Nem végrehajtott
Nem időszerű
Cserépváralja Község Önkormányzata
14
2
3
8

1

Határidőben végrehajtott a feladat, ha a teljesítés dokumentáltan, az intézkedési tervben meghatározott határidőben és tartalommal megtörtént. Részben végrehajtott a feladat, ha a végrehajtása tejes körűen az intézkedési tervben előírt módon nem történt meg. Nem végrehajtott a feladat, ha a végrehajtás nem történt meg, vagy amennyiben a teljesítést nem dokumentálták. Nem időszerű az a feladat, amelynek ellenőrzési időszakon belüli végrehajtására azért nem került (kerülhetett) sor, mert az intézkedés alapjául szolgáló esemény nem következett be, de annak jövőbeni előfordulása lehetséges, a végrehajtása nem volt esedékes, vagy a végrehajtás határideje még nem járt le.

A gazdálkodás működése, a teljesítésigazolások és az érvényesítés jogszabályi követelményei betartása során feltárt hiányosságok és szabálytalanságok felszámolására, illetve kijavítására tett intézkedések hozzájárultak a belső kontrollrendszer szabályozottságának javulásához.

A gazdálkodási jogkörgyakorlás, a vezetői számonkérés, valamint a belső ellenőrzési feladatok tekintetében továbbra is fennálló jelentős hiányosságok miatt a belső kontrollrendszer működtetése nem volt szabályszerű. A felelős és elszámoltatható gazdálkodás, illetve vezetői magatartás vonatkozásában a kockázatok nem csökkentek.

Az intézkedési tervben meghatározott feladatok végrehajtásáról Cserépváralja Község Önkormányzata a jog-szabályban előírt nyilvántartást nem vezette.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a polgármesterhez, hogy intézkedjen a jogszabálysértő gyakorlat, illetve az önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének szabályszerűségében és a közpénzekkel történő felelős gazdálkodásban rejlő kockázatok megszüntetése érdekében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…