2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Március 15. – „A haza minden előtt”

A hagyományokat folytatva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat egy települési önkormányzattal, Szerencs Város Önkormányzatával közösen ünnepelte március 15-ét. Az ünnepi közgyűlést szerdán a Rákóczi-várban tartották Szerencsen. Az ünnepi szónok a térségből származó Kovács Zoltán kormányszóvivő volt.

A szerencsi megemlékezés a Kossuth téri ’48-as emlékműnél kezdődött, ahol a Himnusz után Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere mondott beszédet. Ezt követően a társadalmi szervezetek, pártok képviselői koszorúztak. A megyei önkormányzat nevében Török Dezső, a közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke és dr. Kovács János, megyei főjegyző koszorúzott. Majd a Szózattal zárult a megemlékezés. Közreműködött a Hegyalja Pedagógus Kórus.

Az ünnepi közgyűlést a Rákóczi-vár sok évszázados, patinás falai közt rendezték meg. A Himnusz eléneklését követően Koncz Ferenc köszöntötte a vendégeket. „Szerencs városa egy történelmi hely… ha az ember véletlenül eltalál egy követ az utcán, annak biztos van valami történelmi tapasztalata” – utalt a település patinás múltjára, ahol tartottak Országgyűlést, megfordult falai közt Rákóczi Ferenc, s a magyar történelem sok jeles személyisége. Majd március 15-ét méltattam amelyet minden magyar gyerekkorától ismer. „Azt kívánom minden jelen lévőnek, hogy azt a fajta emelkedettséget, azt a fajta energiát, azt a fajta felhajtóerőt, amit március 15-éből tudunk meríteni, azt mindnyájan tudjuk megtapasztalni. Itt a mai napon is és általában a hétköznapokon is”- kívánta.

„Legyen hü a nemzet önmagához; még mindent meg lehet menteni. Veszve csak azon nemzet lehet, a mely lemondott önmagáról” – idézte Kossuth Lajost megnyitó beszéde kezdetén Török Dezső.  Részletesen szólt az ezt az eszmét magáénak valló reform ellenzékről, kiemelve, hogy a cél mindig közös volt:   „a nemzet szabadságának a visszaszerzése, a polgári Magyarország alapjainak a lerakása. Ma is szükség van erre az összefogásra az elért eredmények megvédése a továbbhaladás érdekében.”

A megindult folyamat március 15.-ben csúcsosodott ki. Ennek eszenciája a  nemzet sérelmeit, a haladás irányát megfogalmazó, 12. pont,  amelyet gyakorlatilag az Áprilisi Törvényekben emelt a jog asztalára az Országgyűlés. A folyamat tetőpontja az első magyar felelős kormány megszületése, tagjai közt két földinkkel, a zempléni származású Kossuth Lajossal és borsodi Szemere Bertalannal.  A békés építőmunka helyett az udvar által fellázított nemzetiségekkel, majd a birodalmi csapatokkal kellett megküzdenie a semmiből életre hívott Honvédségnek, akik becsülettel küzdöttek, s csak az oroszok segítségével sikerült legyőzni, majd jött Haynau megtorlása.  Azonban, mint Kossuth megjövendölte az eltiport nemzet újjászületett – a történelem kényszeréből többször is. „Életképes nemzet vagyunk!”- vont mérleget beszéde végén Török Dezső.

„A haza minden előtt” – idézte Kölcsey Ferencet, a Himnusz szerzőjét Kovács Zoltán kormányszóvivő, mint az idei megemlékezések hivatalos hívószavát. Örömét fejezte ki, hogy milyen sok fiatal vesz részt a megemlékezésen. Emlékeztetett rá, hogy március 15.-e egy folyamat része, kezdete volt, amely a trónfosztásban, a függetlenség kikiáltásában csúcsosodott ki. A főnemesek, köznemesek ehhez kevesen lettek volna, szükségük volt az átlagemberek támogatására, a hétköznapok erőfeszítéseire, amely meg is történt. Az Európai Unió nevét ki nem mondva utalt rá, ahol megtalálta azon kereteket, hogy megvalósíthassa régi álmait. „ Különleges feladatot ad számunkra, hogy ebben a közegben, ilyen környezetben is tennünk kell saját szuverenitásunkért, önállóságunkért”- jelentette ki. Felhívta a figyelmet a globalista, világkapitalista, idealista veszélyekre. Ilyen körülmények közt is harcolnunk kell ideáinkért, mert egyébként elveszik tőlünk. Az előttünk álló kihívásokon összefogással lehet túllendülni – jelentette ki a kormányszóvivő, aki kiemelte, ha az elmúlt 30 évben ezt mindenki így gondolta volna, akkor most sokkal előrébb járnánk. Kossuth Lajost idézte zárásként: „A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.” – s kérte ennek és Kölcsey aforizmájának megfelelően éljenek.

A beszédeket követően a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola tanulói adtak elő színvonalas történelmi-kulturális műsort. A hagyományokat folytatva az ünnepi közgyűlés emlékére Török Dezső emléklapot adott át Szerencs polgármesterének, majd bezárta az ülést. A rendezvény emlékére a vár árkád alatt emléktáblát avattak. A megemlékezés fogadással zárult, ahol Koncz Ferenc mondott pohárköszöntőt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…