2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Bezárják a Központi Leánykollégiumot

Közgyűlési határozat nincs, de ez nem számít: a vezetővel már közölték a hírt. Az épület román befektetőnek kell.

Be akarja záratni a miskolci városvezetés a Központi Leánykollégiumot, az épületet pedig egy román befektetőnek adná el. Ez a befektető irodaházzá alakítaná át az ingatlant. Teszik mindezt közgyűlési felhatalmazás, illetve az érintettekkel való egyeztetés nélkül. Az eljárás, túl azon, hogy antidemokratikus, világosan mutatja, hogy dr. Kriza Ákos polgármester mennyire nem törődik senkivel és semmivel. Mindezt dr. Mokrai Mihály szocialista önkormányzati képviselő jelentette ki csütörtökön Miskolcon, a Központi Leánykollégiumban megtartott rendkívüli, Hogyan teszik tönkre Kriza Ákos pribékjei a miskolci oktatást? címet viselő sajtótájékoztatóján.

Mint azt az MSZP-s képviselő elmondta, a napokban a miskolci oktatási intézmények vezetőit, gazdasági vezetőit berendelték a polgármesteri hivatal oktatási osztályára, ahol közölték velük: az elkövetkezendő időszakban újabb megszorítások várnak rájuk. A teljes oktatási intézményhálózat a tavalyi évi zárolt bázisfinanszírozásnak csak 97,5 százalékát fogja megkapni. Teszik ezt úgy, hogy az intézményeknek már nincsenek tartalékaik, és a dologi kiadásokat is gyakorlatilag nullán tartják. Vagyis jön az elbocsátás, a részmunkaidős foglalkoztatás, hogy az intézmények kigazdálkodhassák ezt a hiányt.

A megszorítások érintik az óvodai gazdálkodási szervezeteket, amelyeknek a létszámát tovább csökkentenék, de érintik magukat az óvodákat is: kettőt megszüntetnek, úgy tudni, a tapolcait és a Szinva-Népkertit. Teszik ezt úgy, hogy az intézményvezetőkkel azt közölték, az önkormányzat már meghozta az erről szóló döntést. Ez – mondta dr. Mokrai Mihály – már csak azért is meglepő, mert ő maga nem emlékszik arra, hogy a közgyűlésben szavaztak volna ilyesmiről. De nemcsak ő lepődött meg a dolgon: telefonon konzultált az oktatási bizottság elnökével, Molnár Péter KDNP-s képviselővel, aki elsőként tőle értesült a történésekről. Ki hozza meg a döntéseket? Ki adott felhatalmazást az oktatási osztálynak erre az eljárásra? – kérdezte a képviselő.

Mint mondta, a legszomorúbb mégis a Központi Leánykollégium ügye. Ezt az ismert, és elismert színvonalú intézményt a vidéki középiskolás diákok veszik igénybe (nyilván azoknak a családoknak a gyermekei, akiknek nincs pénzük lakást, vagy albérletet fizetni a gyerekek után). Most, egyik pillanatról a másikra kiderült, nincs szüksége a Központi Leánykollégiumra a fideszes városvezetésnek, eladják azt egy román befektetőnek, aki irodaházat tervez a helyére. Döntést erről sem hozott az önkormányzat közgyűlése. Dr. Mokrai Mihály felháborítónak találja a városvezetés tervét, de azt az eljárást is, amely autokrata módon született, s fittyet hány a demokráciákban létező összes szabályra.

*

A sajtótájékoztatón érdeklődőként részt vett egy pedagógus is. Őt nem hívta a képviselő, egyszerűen csak ott dolgozik, arra járt, s kíváncsi volt az eseményekre. Véleménye is volt, s az meg is osztotta a jelen lévő újságírókkal. Bár bemutatkozott, később kért, ha nem muszáj, ne írjuk a nevét. Nem kérdeztük meg miért, tisztában voltunk vele: a hatalom jelenlegi birtokosainak eddigi produkciójából kiindulva teljesen nyilvánvaló, hogy a véleményt nyilvánító pedagógus holnap már nem dolgozna az intézményben.

Nos, ez a pedagógus keserűen beszélt arról, hogy az 1966 óta működő intézmény bezárását semmi sem indokolja. Komoly szakmai munkát végeznek, a miskolci középiskolai kollégiumok közül messze a Központi Leánykollégium a legnépszerűbb. Jelenleg 160 diák lakik náluk. Évente mintegy 100 millió forintból gazdálkodnak, ám emellett költségvetési befizetők is: különböző egyéb bevételeikből legutóbb a működésre átutalt önkormányzati támogatás 48 százalékát utalták vissza az önkormányzatnak. Feltette a kérdést: miért pont ezt az épületet kell eladnia a városnak, miért nem azokat az ingatlanokat értékesíti, amelyek hosszú ideje üresen állnak? Példaként az egykori Avas és Juno szállodák épületeit, vagy a bulgárföldi volt pedagógiai intézetet hozta fel. Persze, pontosan tudja ő, hogy miért: a Központi Leánykollégium a belváros szívében, jól megközelíthető helyen, a Városház tér szomszédságában áll. Nem tudja, mi tévők legyenek, hová forduljanak. Álmukban sem gondolták, hogy ilyesmi megtörténhet, egészen keddig. Akkor közölték velük, hogy nincs tovább, szedjék a sátorfájukat, július 1-jével bezárnak…,írja az eszakonline.hu.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek