2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Bajnai Gordon: folytatódik a rezsihazugság

Az Együtt-PM szövetség vezetője pénteki sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Banknak részt kellene vennie a devizahitelesek segítésében.

A volt miniszterelnök az újabb – 11,1 százalékos – rezsicsökkentésről azt mondta, már az első is átverés volt. Az Orbán-kormány három éve alatt 17 százalékkal emelkedtek a rezsiköltségek, ezt ugyan csökkentették 10 százalékkal, ám a „Varga-csomag” ezt a hatást lenullázta, nyáron többel nőttek az emberek terhei annál, mint amennyit a rezsicsökkentés a pénztárcájukban hagyott – tette hozzá.

 

Úgy fogalmazott: a kormány elvette a kenyeret az emberektől, és most morzsát szór eléjük.

Bajnai Gordon igazságtalannak és fenntarthatatlannak tartja a jelenlegi rezsicsökkentést. Helyette az Együtt-PM épületszigetelési, -korszerűsítési programokkal csökkentené a fűtési költségeket, akár 30 százalékkal. A kiskeresetűeket pedig az egykulcsos adó megszüntetésével segítenék – mondta.

 

Kitért arra, hogy a Magyar Villamos Művek százmilliárdos profitjának egy részét is az általuk javasolt rezsicsökkentés érdekében használnák fel. Emellett – folytatta – olyan programot indítanának, amely ellenőrzött körülmények között lehetővé tenné, hogy a rászorulók ingyen jussanak tűzifához.

 

Bajnai Gordon ugyanakkor helyeselte a visegrádi Fidesz-KDNP-frakcióülés két másik döntését, a családi adókedvezmény kiterjesztését és a gyed extra tervezett bevezetését. Szerinte a kormányoldal belátta tévedését, és két fontos ügyben változtatott eddigi politikáján. Az Együtt-PM szerint azonban a gyesen lévőknek is lehetővé kellene tenni, hogy az ellátás mellett dolgozzanak. Emellett sürgette, hogy a kormány állítsa vissza a kisgyermekes anyák munkahelyi védettségét, amelyet korábban megszüntetett.

 

A devizahitelesek megsegítéséről úgy foglalt állást: a Fidesz továbbra is felelőst és nem megoldást keres, noha a devizahitelezést az első Orbán-kormány engedélyezte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy három év alatt megtízszereződött a nem fizető adósok száma. Korábbi javaslataikon kívül szorgalmazta, hogy a Magyar Nemzeti Bank is vegyen részt az adósmentésben, eurótartalékát ugyanis átlagosan 272 forint körüli árfolyamon szerezte be. A nyereség egy részéből segíteni lehetne a bajba jutott hiteleseknek – jelentette ki.

 

Az Együtt-PM újra lehetővé tenné, hogy a munkanélküli adósoknak átmenetileg csak havi 10 ezer forintot kelljen törleszteniük, az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét pedig a bankadóból írnák le.

 

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta, rezsicsökkentésre még a Kádár-rendszerben sem volt példa, erre „még a népbarát, magukat népbarátnak mondó kommunista kormányok sem voltak képesek”. Bajnai Gordon erre úgy reagált: az egykor antikommunista Orbán Viktor mára Kádár János legszorgalmasabb tanítványává vált, valaha a rendszerváltás jelképe volt, ma viszont azé a rendszeré, amelyet le kell váltani.

 

Bajnai Gordon szerint mindazonáltal az Orbán-kormány nem népbarát, hanem „a barátok kormánya”. Szerinte ezt jelzi, hogy a Fideszhez közeli cégeknek jut a közbeszerzések nagy része, miközben Magyarország egyre lejjebb csúszik a versenyképességi rangsorokban, egyre kevesebb pénz jut oktatásra, egészségügyre, és tartósan zsugorodik a gazdaság.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…