2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Zászlót bontott a Nemzeti Vágta

Immár a megszokott módon nyitották meg a szervezők szeptember elején a kevesebb mint két hét múlva megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtát. A budai várban tartott rendezvényen Budai Gyula Államtitkár, majd Lázár Vilmos, a Vágta elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepség záróakkordjaként pedig a magyar lovas élet, a lovas szakma jeles képviselői, média partnerek, valamint a sztárfutamok egyes résztvevői kisorsolták a Nemzeti Vágtán induló hetvenkét település indulási sorrendjét.

Ünnepélyes keretek között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében szeptember 3-án kibontották a Nemzeti Vágta lobogóját. A ceremónia a Hősök Teréről érkező díszes lovas fogatok érkezésével vette kezdetét. Az ünnepséget dr. Budai Gyula államtitkár nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, a Nemzeti Vágta feleleveníti a nemzeti lovas hagyományt, és népszerűsíti a lovassportot egy nagyszabású kulturális fesztivál keretén belül. Hozzátette, hogy a magyar embereknek olyan példaképekre van szükségük, mint a Vágtán induló versenyzők, akik magatartásukkal, munkájukkal, és a sport iránti szeretetükkel méltán példamutatóak mindannyiunk számára.

Ezt követően Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke tartott beszédet. Felszólalásában hangsúlyozta; a lovas hagyományok, a magyar tradíciók és a nemzeti összefogás értékének megélésére van szüksége az embereknek, és a Nemzeti Vágtát, mint országos kulturális eseményt, épp ezen értékek mentén hívták életre. Bejelentette továbbá, hogy idén először Nemzetközi Futamnak is helyt ad a rendezvény. Lázár Vilmos elmondta, ez azért különösen fontos, mert meg kell mutatnunk, hogy mi egy büszke és a világra nyitott nemzet vagyunk, így az idei Vágtán a világ minden tájáról érkező lovasok is megmérettethetik majd magukat.

Ebből a szempontból mindenképpen kuriózum az idei év a Nemzeti Vágta életében, hiszen először kerül Nemzetközi Futam megrendezésre. A lovas hagyományok minden nemzet közös gyökerei, melyek a nemzetek összefogását hivatottak erősíteni. A futamban lehetőséget kapnak a külföldi országok bátor lovasai, hogy összemérjék erejüket és tudásukat. Az első évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Futamban a lovasok meghívásos alapon vehetnek részt.

Tervezetten nyolc ország vesz részt a Nemzetközi Futamon: Kuvait, Katar, Málta, Kazahsztán, Szlovákia, Szerbia, Oroszország és természetesen rendezőként Magyarország A végleges indulólista csak a vágta előtti napokban derül ki, hisz a szervezők még további potenciális indulókkal is kapcsolatban állnak.

Az idei Nemzeti Vágtára belépőjegyek a helyszínen, a rendezvény ideje alatt is kaphatók lesznek. A lelátójegy a szombati napon 3000 Ft-ba, vasárnap pedig 4000 Ft-ba kerül, a három éves kor alatti gyermekeknek pedig a belépés ingyenes. Azok számára, akik kényelmes körülmények között szeretnék élvezni a Vágta eseményeit – a sztár-résztvevők társaságában – VIP lelátójegy is vásárolható, mely szombaton 12000 Ft./fő; vasárnap pedig 15000 Ft/fő

Fotó: vagta.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek