2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Az ombudsmannak kellene vizsgálni a röszkei oszlatást

A Helsinki Bizottság arra kéri az alapvető jogok biztosát, hivatalból vizsgálja ki a Röszkéhez közeli Horgos2 határátkelőnél végrehajtott tömegoszlatás körülményeit. Máskülönben ugyanis sohasem derül fény arra, jogszerű volt-e Terrorelhárító Központ (TEK) akciója.


2015. szeptember 16-án a TEK csapaterőben, könnygázzal, gumibottal és viperával támadt rá a határzár frissen megnyitott átjáróján Magyarország területére belépő külföldiek tömegére. A rendőrség ellépése nyomán több civil, köztük gyerekek és újságírók is megsérültek.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az a tény, hogy a napvilágot látott felvételek alapján számos gyermek is kénytelen volt elszenvedni a könnygázt, és hogy több újságíró is arról számolt be, hogy a TEK-esek nyilvánvaló újságírói mivoltuk ellenére bántalmazták őket, egyértelműen jelzi, az eseménysor alapos kivizsgálására volna szükség. Ennek ellenére az országos rendőrfőkapitánnyal a Zsaru Magazinban közölt interjúból egyértelmű, hogy a rendőri vezetésnek nem áll szándékéban semmiféle átfogó belső vizsgálatot lefolytatni. A TEK vezetője még ennyit sem közölt az intézkedéssorozattal kapcsolatban. Az akcióról készült videofelvételeket pedig nem hozták nyilvánosságra (noha ezt más intézkedések – pl. elfogások – esetében egyébként rendszeresen megteszik).

A civil jogvédő szervezet szerint már csak azért is indokolt az ombudsmani vizsgálat megindítása, mert máskülönben sohasem derül fény arra, hogy jogszerű volt-e az az eljárás, amelynek során több sajtómunkás is kórházi ellátást igénylő sérüléseket szenvedetett, és számos gyermek volt kénytelen a könnygáz hatását elszenvedni. Az alapvető jogok biztosához írott levelében a Helsinki Bizottság utalt arra, szükséges lehet annak vizsgálata is, hogy felmerült-e valamely hivatalos személy által elkövethető és/vagy katonai bűncselekmény gyanúja.

A tegnap postázott kérelem 15 pontban tesz javaslatot, mit is lenne érdemes tisztázni egy ombudsmani vizsgálatnak. Köztük a következőket: Miért tűnt el a kordon a kerítésen belülről, és miért vonult vissza a rendőrség a kaputól? Tett-e intézkedéseket a rendőrég annak érdekében, hogy a visszavonulás okairól megfelelően tájékoztassa a tömeget? Milyen hatásköre volt a TEK-nek részt venni a tömegoszlatásban? (Merthogy a szerv hatáskörét szabályozó kormányrendelet ilyet nem említ.) Az oszlatásnál sor került-e a tömeg előzetes figyelmeztetésére? Volt-e biztosítva menekülési útvonal? A vipera és a gumibot alkalmazását mi indokolta általában a békés emberekkel és különösen számos újságíróval szemben? Megfelelt-e az arányosság és fokozatosság követelményének az oszlatás, figyelembe véve azt is, hogy a tömegben nagy számban voltak gyerekek? Jogszerű volt-e a helyszínről újságírók előállítása?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…