2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Amerikai szankciók a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ellen

Az amerikai elnök gazdasági és utazási szankciókat rendelt el a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alkalmazottai ellen, mert vizsgálatot folytatnak az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő által elkövetett háborús bűnük ügyében – értesült a Magyar Békekör pénteken.

Nem hagyhatják, hogy az ICC Amerika nemzeti szuverenitását fenyegesse – tudatták washingtoni kormány források. Szerintük Moszkva áll a vizsgálódás hátterében. Pompeo külügyminiszter azzal vádolta meg az ICC-t, hogy „kenguru szervezet, mely erszényében Moszkvát hordozza.” Azt üzente az Egyesült Államok szövetségeseinek, hogy ők következhetnek a felelősségre vonásban, ha hagyják.
A Nemzetközi Büntetőbíróság példátlannak és elfogadhatatlannak minősítette Washington kísérletét a jogállamiság és a bírósági eljárás megzavarására. Stef Blok, a hágai bíróságnak otthont adó Hollandia, az USA NATO-szövetségesének külügyminisztere „zavarodottságának” adott hangot az amerikai lépés miatt, és azt írta a Twitteren, hogy Hollandia támogatja az ICC-t, hiszen létfontosságú harcot vív a büntetlenség ellen.
Az amerikai szankciók értelmében befagyasztják azoknak a bírósági személyeknek a javait, akik az USA beleegyezése nélkül nyomoznak amerikai állampolgárok után, vagy üldözik őket. Megtiltják továbbá nekik és családtagjaiknak, hogy beutazzanak az Egyesült Államokba.
A Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban döntött úgy, hogy kivizsgálja az ügyészek 2017. évi előzetes vizsgálata alapján megalapozottan feltételezett afganisztáni háborús bűncselekményeket. Az ICC megállapította, hogy a vizsgálat lefolytatásához jogalappal rendelkezik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…