2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Országos kórházkiürítés: strasbourgi pert indít a Magyar Helsinki Bizottság

Április közepén Kásler Miklós miniszter utasítására néhány nap alatt a kórházi ágyak 50, majd 60 százalékát kellett szabaddá tenni. A hírek szerint betegek százait kellett hazaszállítani. Rengeteg szenvedő ember maradt szakszerű ellátás nélkül. Így történt egy idős nagybeteggel is, aki hat napon át elképzelhetetlenül nagy fájdalmakkal küszködött otthonában, és miután visszavitték a kórházba, meghalt. Magyarországon ezt nem lehet perelni, ezért az elhunyt asszony lánya a Magyar Helsinki Bizottság segítségével az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Nem maradhat ugyanis jogi következmények nélkül, ha egy európai állam segítség nélkül hagyja polgárait.

Ma már szinte mindenki hallott valamit Németh Athináról és az MSZP videójáról. Nem csak a kormánymédia, de a kormánytól független sajtó is kimerítően foglalkozott az üggyel, amely sajnálatos módon eltereli a figyelmet az igazán fontos kérdésről, hogy milyen hatásuk volt az áprilisi országos kórházkiürítéseknek, mi történt az ápolásra szoruló, nagybeteg emberekkel. Igaz-e, hogy sok ellátatlanul maradt betegnek kellett szenvednie és meghalnia? Ha van felelőse mindennek, akkor ki lehet az? Mit kellene tenni, hogy a tragédiák ne ismétlődhessenek meg?

A Magyar Helsinki Bizottság a maga eszközeivel igyekszik segíteni a tisztánlátást. Így be tudunk számolni egy olyan tragikus esetről, amiről nem lehetne tudomása szinte senkinek, ha Németh Athina – legyen ő bárki is – nem akar segíteni egy magára hagyott családnak és nem irányítja őket a Magyar Helsinki Bizottsághoz.

A civil jogvédő szervezet egy kórházból április 15-én elbocsátott idős asszony április 22-én bekövetkezett tragikus halála miatt nyújt jogi képviselet. A haláleset előzménye az volt, hogy az egyik kórházban az ágykiürítések miatt a krónikus belgyógyászati osztályt felszámolták, és nem volt lehetőség rehabilitációs célból átvinni egy másik osztályra a beteget, ezért hazaküldték. A magatehetetlen és súlyos fájdalmakat átélő beteg ellátása így a lányára maradt. Sem a kórház, sem a kezelőorvos nem tájékoztatta a teendőkről. Segítségkérésére senki nem reagált.

A beteg állapota 2020. április 21-re annyira súlyos lett, hogy mentővel vissza kellett szállítani a kórházba, ahol egy nap múlva elhunyt.

Az eset miatt az elhunyt beteg lánya kérésére az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt az Emberi Jogok Európai Egyezményének 2. és 3. cikkében foglalt joga megsértése miatt indítunk eljárást. A strasbourgi bíróságnak abban a kérdésben kell majd állást foglalnia, hogy a súlyos beteg és magatehetetlen ember kórházi ellátásának megszüntetése és másfajta szakellátás biztosításának hiánya megsértette-e az elhunyt élethez, illetve az emberhez méltó bánásmódhoz való jogát. A kórházból elbocsátás tényét, a beteg állapotát és a halálesetet egészségügyi dokumentáció bizonyítja.

Kegyeleti okokból ennyit lehet most elmondani. A strasbourgi per előrehaladtával tájékoztatni fogjuk az ügy fejleményeiről a közvéleményt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…