2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
A személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát meg kell szüntetni

A személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát meg kell szüntetni

A személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát meg kell szüntetniAz Összefogás Párt célja a személy- és vagyonőrök kötelező szakmai regisztrációjának megszüntetése. A párt Honvédelmi és Rendészeti Kabinetének álláspontja szerint a személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát és a vagyonvédelmi cégek kötelező kamarai regisztrációját lobbiérdekeken kívül érdemben más nem indokolja, mert a szakmai ellenőrzést a rendőrség megfelelően végzi.

A személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagsága és a vagyonvédelemben dolgozó cégek kötelező szakmai kamarai regisztrációjának kérdése már hosszú ideje vitatott téma a vagyonvédelmi szakmában. A munkáltatók és a munkavállalók szervezeteit tömörítő Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság (MBÁPB) többször felhívta határozatban az illetékes, jogszabályalkotó állami szerv, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium figyelmét a problémára, de a tagdíjakat és regisztrációs díjakat beszedő Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara kitartó lobbitevékenysége nyomán nincs változás a hivatalos álláspontban, noha ezt jogszabályok által a külföldi állampolgárok és a külföldi cégek számára kötelezővé tétele az Európai Unió Alapszerződésébe ütközik. Az Európai Bizottság e vonatkozásban 2009. január 29-én kötelességszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ha a jogszabályi kötelezettség csak a magyar állampolgárokra és a magyar vállalkozásokra vonatkozna, akkor ők hátrányosabb helyzetbe kerülnének, mint a külföldiek, ami pedig a magyar alkotmány hátrányos megkülönböztetésről szóló rendelkezésébe ütközne.

Az Összefogás Párt álláspontja szerint a személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát és a vagyonvédelmi cégek kötelező kamarai regisztrációját lobbiérdekeken kívül érdemben más nem indokolja, ezért annak kötelező jellegét meg kell szüntetni, ezzel párhuzamosan csökkentve a bürokráciát is. Az állam elégedjen meg a rendőrség által történő regisztráció és engedélykiadáson keresztül az ellenőrzés ezen elegendő fokával, a duplikált adatbázisok működtetésének költségeit kötelező tagdíj formájában feleslegesen ne hárítsa át az állampolgárokra, a jellemzően kiskeresetű személy- és vagyonőrökre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…