2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A miskolci városvezetés a románokat tekinti hősi halottjainak?

A Jobbik döbbentem áll azon megmagyarázhatatlan eset előtt, mely szerint a helyi fideszes városvezetés Hősök napja alkalmából a Miskolcra törő román hódítók előtt tisztelgett, koszorút helyezve el a városunkat védő magyar katonákat utolsó emberig lemészároló román hadsereg emlékművénél, mondta Badány Lajos a helyszínen tartott tájékoztatóján.

A Jobbik önkormányzati képviselője szerint ez a cselekedet súrolja a politikai provokáció határát, hiszen a Hősök Napja alkalmából nem általában a háborúk áldozataira, hanem a hazánkért életüket adó magyar hősökre emlékezünk. Erről a vonatkozó törvények is egyértelműen rendelkeznek.

Badány Lajos emlékeztetett: a Jobbik már korábban is felhívta a figyelmet a Szigligeti téren álló, 50-es évek végéről származó őskövületre. A rajta elhelyezett táblán olvasható szöveg mélyen sérti azon magyar áldozatok emlékét, akik városunk védelmében estek el. A korábbi szövetségeseiket hitszegő módon eláruló román hadsereg katonáit olyan hősökként magasztalja, akik „életüket adták a proletár internacionalizmus eszméjéért és hazánk felszabadításáért.” A történelmi tényszerűséghez viszont hozzátartozik, hogy a Miskolcot ostromló román katonáknak fogalmuk sem volt arról, hogy mi az a proletár internacionalizmus, és eszük ágában sem volt „felszabadítani” minket, hanem Észak-Erdély visszaszerzésének reményében egyértelműen ellenségként tekintettek ránk, jelentette ki a jobbikos képviselő.

A politikus sajnálatosnak nevezte, hogy a „tudatzavarban szenvedő és megfelelési kényszertől hajtott politika mára odáig süllyedt, hogy a védtelen erdélyi magyar lakosságot brutális kegyetlenséggel legyilkoló ellenség csapatai előtt rótta le kegyeletét.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek