2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Bora Bora-ügy – Szijjártó: emberileg és jogilag vállalható megoldásra van szükség

Bora Bora-ügy – Szijjártó: emberileg és jogilag vállalható megoldásra van szükség

(MTI) – Szijjártó Péter szerint emberileg és jogilag tartható és vállalható megoldásra van szükség a kisfiával a csendes-óceáni Francia Polinézia szigetén, Bora Borán rekedt, válófélben lévő magyar nő ügyében. A külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten azt mondta, emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését Magyarországra minél előbb engedélyezik a francia hatóságok.
A miniszter sajtótájékoztatón elmondta, hogy Nyíri-Kovács Patrícia francia férje bizonyítottan hamis papírokkal érte el a hatóságoknál, hogy a gyermeket tegyék egy kiutazásokat tiltó listára. Azt, hogy a papírok hamisak, a helyi hatóságok is elismerték, de fenntartják a kiutazási tilalmat a gyermek esetében – tette hozzá.
A férj olyan dokumentumokat állított elő, miszerint a családnak állandó lakcíme van Francia Polinézián – részletezte a miniszter, hozzátéve, a család ezt cáfolja, mert nem letelepedési céllal ment ki a nő és kisfia Bora Borára, legalábbis nem erre utal a kiutazásuk módja, illetve a visszafelé szóló repülőjegy.
Emlékeztetett arra, hogy a nő és kisfia Magyarországon éltek, innen távoztak a férj kezdeményezésére Bora Borára.
Szijjártó Péter jelezte: az ügyben Laurent Fabius francia külügyminiszterhez fordult, és ígéretet kapott a francia féltől, hogy június 22-én a Külügyi Tanács ülésekor közlik vele a megoldási lehetőségeket.
Felidézte, hogy március 6-án Rigában egy külügyminiszteri találkozón beszélt először francia kollégájával annak érdekében, hogy a kérdést mielőbb oldják meg, és a francia kormány biztosítsa a gyermek hazatérését Magyarországra. Mint mondta, május 19-én Brüsszelben találkozott Harlem Désir államtitkárral, akinek átadta írásban is a minisztérium értékelését. Hozzátette: Harlem Désir május 21-én Rigában, az Európai Unió keleti partnerség csúcstalálkozóján jelezte, hogy a francia külügyminisztérium elkezdte az ügy feldolgozását.
Szijjártó Péter úgy értékelt: az ügy egy bonyolult nemzetközi jogi labirintusba került, de a minisztériumnak az az érdeke, hogy az ne vesszen el ebben a labirintusban. Véleménye szerint ezt az ügyet az elmúlt négy évben a francia hatóságok mintha nem vették volna komolyan. Megjegyezte ugyanakkor, nem akarja bírálni a francia hatóságokat, mert a magyar fél a megoldásban érdekelt.
Szijjártó Péter elmondta, amíg a nő és gyermeke ilyen helyzetben van, a konzuli szolgálat folyamatosan tartja a kapcsolatot velük a helyszínen, és biztosítják a konzuli védelmet tekintettel arra, hogy magyar állampolgárokról van szó. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy tudomása szerint a kisfiú magyar-francia kettős állampolgár.
A külügyi tárca vezetője kitért arra is, hogy nekik a válóperrel nincs dolguk, az a kisfiú hazatérése szempontjából teljesen irreleváns. A magyar bíróságok döntését a válóper helyszínére vonatkozóan nem kívánta kommentálni, mert – mint mondta – a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nem a jogi, hanem az emberi oldalát kell nézni az ügynek, és emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését minél előbb engedélyezik a francia hatóságok.
Szijjártó Péter kérdésre azt megerősítette, ő is úgy tudja, hogy Bora Borán kell lefolytatni a váló- és a gyermekelhelyezési pert.
A Népszabadság pénteken közölte, hogy a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék jogerős döntését: Nyíri-Kovács Patríciának Bora Borán kell elválnia koreai származású francia férjétől, aki ellen az ügyészség Magyarországon vádat emelt.
A Fővárosi Főügyészség 2014. szeptember 19-én közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben.
A vádirat lényege szerint a francia állampolgárságú vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született, házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 és 2011 között rendszeresen bántalmazta a nőt, több esetben gyermekük szeme láttára.
Miután az asszony már a válást fontolgatta, a férfi 2011 őszén azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat, meggyőzte feleségét, hogy a kisfiúkkal együtt utazzanak pár hónapra Bora Borára. Ám a férfi ott is bántalmazta a nőt, majd elvette a gyermekkel közös magyar útlevelét, hogy megakadályozza a sértettet Francia Polinézia elhagyásában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…