2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A katasztrofális forintárfolyam a magyar kormány műve

Nem igaz, hogy külső tényezők okozzák a forint alacsony árfolyamát. Alapvetően három okra vezethető vissza a mélypont:
1.) A devizahitelesek megmentése megroppantja a bankszektort. Ez a mintegy 1700 milliárd forintos csomag lehetetlenné teszi a hitelezést, márpedig hitel nélkül kivéreznek a vállalkozások, amelyek ezáltal nem lesznek képesek beruházni, termelni, munkahelyeket teremteni, így nem lehetnek a gazdasági növekedés motorjai sem. Nem véletlen, hogy stagnál a magyar gazdaság.

2) Az alacsony alapkamat – melyet ráadásul hosszú távra betonoztak be – ahhoz vezet, hogy a befektetők megszabadulnak a forinteszközeiktől, mivel a hozamvárakozásaik csökkennek. Ezáltal a gazdaság külső finanszírozása kerül veszélybe. Ez azért aggasztó, mert – mint fentebb láttuk – szükséges gazdasági „fűtőanyaggal”, vagyis forrásokkal a magyar gazdaság önerejéből nem rendelkezik. Az alacsony alapkamat ráadásul – minden más tényező miatt – nem hat ösztönzőleg a gazdasági szereplőkre. A lényegében a kormány egyik főosztályaként működő Magyar Nemzeti Bank hozzájárul a bizonytalan, kivérzésre játszó gazdasági környezet fenntartásához.

3) Orbán tusnádfürdői beszédével a befektetőket és jövedelemtulajdonosokat végzetesen elbizonytalanította, sőt elriasztotta hazánktól. Mindenki látja ugyanis, hogy Magyarországon a tulajdon nem szent, a befektetések biztonsága nem garantált, régen nincs és nem is lesz egyhamar kiszámítható, bizalomra épülő jogi és gazdasági környezet. A kormány intézkedései egyvalamit szolgálnak: a Fidesz holdudvarának gazdagodását és a kormánypárt hatalmának bebetonozását.

Orbán Viktorék a magyar nemzet hosszú távú érdekeivel gyökeresen ellentétes módon politizálnak. A következmények tragikusak a polgárok számára.

Kerék-Bárczy Szabolcs
a DK elnökségének tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…