2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

A katasztrofális forintárfolyam a magyar kormány műve

Nem igaz, hogy külső tényezők okozzák a forint alacsony árfolyamát. Alapvetően három okra vezethető vissza a mélypont:
1.) A devizahitelesek megmentése megroppantja a bankszektort. Ez a mintegy 1700 milliárd forintos csomag lehetetlenné teszi a hitelezést, márpedig hitel nélkül kivéreznek a vállalkozások, amelyek ezáltal nem lesznek képesek beruházni, termelni, munkahelyeket teremteni, így nem lehetnek a gazdasági növekedés motorjai sem. Nem véletlen, hogy stagnál a magyar gazdaság.

2) Az alacsony alapkamat – melyet ráadásul hosszú távra betonoztak be – ahhoz vezet, hogy a befektetők megszabadulnak a forinteszközeiktől, mivel a hozamvárakozásaik csökkennek. Ezáltal a gazdaság külső finanszírozása kerül veszélybe. Ez azért aggasztó, mert – mint fentebb láttuk – szükséges gazdasági “fűtőanyaggal”, vagyis forrásokkal a magyar gazdaság önerejéből nem rendelkezik. Az alacsony alapkamat ráadásul – minden más tényező miatt – nem hat ösztönzőleg a gazdasági szereplőkre. A lényegében a kormány egyik főosztályaként működő Magyar Nemzeti Bank hozzájárul a bizonytalan, kivérzésre játszó gazdasági környezet fenntartásához.

3) Orbán tusnádfürdői beszédével a befektetőket és jövedelemtulajdonosokat végzetesen elbizonytalanította, sőt elriasztotta hazánktól. Mindenki látja ugyanis, hogy Magyarországon a tulajdon nem szent, a befektetések biztonsága nem garantált, régen nincs és nem is lesz egyhamar kiszámítható, bizalomra épülő jogi és gazdasági környezet. A kormány intézkedései egyvalamit szolgálnak: a Fidesz holdudvarának gazdagodását és a kormánypárt hatalmának bebetonozását.

Orbán Viktorék a magyar nemzet hosszú távú érdekeivel gyökeresen ellentétes módon politizálnak. A következmények tragikusak a polgárok számára.

Kerék-Bárczy Szabolcs
a DK elnökségének tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…
Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum