2021. 10. 25. hétfő

Blanka, Bianka
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

A Fidesz az adósságkonszolidáció meséjével kábítja a miskolciakat

A közszolgálati feladatai ellátására lassan képtelen MVK sorsa előrevetíti Miskolc gazdálkodásának jövőbeli csődjét, hangzott el a Jobbik hétfői sajtótájékoztatóján. Badány Lajos a párt miskolci alelnöke szerint ráadásul az adósságkonszolidáció révén bevezetésre kerülő új szabályozások ismeretében többek között ezen a területen is további megszorítás várható.
A politikus szerint az adósságkonszolidáció kapcsán folytatott önkormányzati sikerpropagandának visszatetsző volta talán még bocsánatos is lehetne, ha legalább valós tényeken alapulna. Az óriásplakátokon hirdetett hatalmas 25-ös szám hátteréről viszont mélyen hallgatnak, az új szabályozások hosszú távú gazdasági hatásairól nem esik szó.

Badány kitért arra, hogy az állami adósságkonszolidációs támogatás ténye nem a helyi városvezetés szorgos munkájának dicsősége, hanem központi akaraton alapul, amely különböző mértékben, de az ország hasonlóképpen eladósodott önkormányzatait is érintette. Minél nagyobb és kezelhetetlenebb adósságot „sikerült” felhalmoznia egy önkormányzatnak, az állam annál nagyobb mentőövet volt kénytelen dobni a látványos összeomlás elodázása érdekében. Így a viszonylag tetemes adósságkonszolidáció szükségessége éppen az azt megelőző felelőtlen gazdálkodással hozható kapcsolatba, amit az elmúlt évek MSZP-Fidesz városvezetése karöltve hozott össze.

A megyei közgyűlés bizottsági tagja az eljárással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ezt az adósságkonszolidációt az állam természetesen nem önzetlenül hajtja végre, ennek súlyos ára van. Ez pedig az eddig Miskolcnál hagyott adó- és illetékbevételek drasztikus elvonását jelenti, amely a város hosszú távú gazdálkodását veszélyezteti. Elvonták a miskolci polgárok személyi jövedelemadójának eddig helyben maradt részét, a teljes helyi illetékbevételt, a gépjárműadó egészét és megvonták a közösségi közlekedés állami támogatását is. Ez évente összesen körülbelül 5,5 milliárd Ft-ot tesz ki.

Egyúttal felhívta a sajtó és a közvélemény figyelmét arra is, hogy ezzel szemben adósságkonszolidációs támogatás címén 2013-ra mindössze 2 milliárd 50 millió Ft-ot kapunk. Ráadásul a tőketartozást nem átvállalta az állam, csupán megfinanszírozza. Az adósság maga az önkormányzatnál maradt, a támogatás mértéke a mindenkori kormányzat akaratán múlik, tehát további súlyos bizonytalanságot is rejt magában. Az önkormányzat kiszolgáltatottsága a központi elosztó rendszerrel szemben ez által tovább nőtt. A finanszírozási problémák súlyosbodását jelzi, hogy a 2013-as költségvetésbe 1,4 mrd hitelfelvételt tervezett, több évre előre 1,7 mrd kamatteher vállalásával. Tehát a város vezetése az adósságkonszolidációs propaganda mámorában máris újabb hitelfelvételre kényszerül, ami a növekvő központi elvonások okán egyre szűkülő bevételi források mellett még gyorsabb eladósodáshoz vezet.

„Egyetlen kitörési pont a sokat emlegetett forrásteremtő városgazdálkodás lenne, amelyről azonban nemcsak álmodozni kellene, hanem tenni is érte. Ennek viszont egyelőre nyomát sem látni” – zárta sajtótájékoztatóját Badány.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum