2021. 10. 17. vasárnap

Hedvig
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF

A DK követeli, hogy a fogyatékkal élőket ápolók minimálbért kapjanak!

December 3. a Fogyatékos Emberek Világnapja. A DK mai sajtótájékoztatóján egy olyan ember helyzetét mutatta be, aki súlyos fogyatékkal élő édesanyját kényszerül otthon ápolni. Az édesanya 2001-ben kapott agyvérzést, lebénult a bal oldala, önellátásra képtelen fekvőbetegnek minősül.
Az édesanyának nem a magyar állami ellátórendszer, és nem is a magyar egészségügy nyújt segítséget, hanem fia, aki a szinte 24 órás otthoni ügyelet miatt nem tud még részmunkaidőt sem vállalni. Ezért havonta mindössze 29 500 Ft ápolási díjat kap, amiből a kormány cinikusan még le is von 3000 Ft nyugdíjjárulékot. Az otthonuk egy 28 m2-es önkormányzati lakás, amely eddig havonta 6000 Ft-ba került, most már 13 000 Ft-ba fog kerülni a lakásfenntartási támogatás fideszes eltörlése miatt. Matolcsy György egykor gazdasági miniszterként tett hírhedt kijelentéseket – havi 47 ezer forintból is meg lehet élni -, de arra még ő sem vetemedett, hogy kijelentse: havi 26 550,- Ft-ból meg lehet élni.

Ma Magyarországon mintegy 54 ezer ember kap ápolási díjat, közülük 28 ezren forintra pontosan 29 500 Ft-ot. A kormány egy évben összesen 24 milliárd forintot költ 54 ezer ember ápolására. A Fidesz ennek a sokszorosát költi el luxusingatlanokra, 5 milliós állami fizetésekre, és persze stadionokra. A DK-t megkereső fiatalember minisztereknek írt levelére Lázár János és a többi miniszter válaszában – a kormányzati sikerpropagandával szöges ellentétben – arra hivatkozik, hogy a „jelenlegi gazdasági helyzetben” erre nincs több pénz.

A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány ismerje el a súlyosan fogyatékos emberek ápolását speciális, főállású munkaviszonynak, és fizesse ki érte a mindenkori nettó minimálbért! Annak, aki napi 24 órában felel valakiért, járnia kell a 8 órás minimálbérnek! DK szerint az Orbán-kormány sok tízezer fogyatékkal élő, beteg magyar embert hagy az út szélén, amikor még a közmunkásbér felét sem fizeti ki az ápolásukra. A DK azt a Sokak Magyarországát építené fel az embertelenség kormányának uralkodása után, amelyen nem a kevesek luxuskiadásai, hanem a sokak mindennapi életének könnyebbé tétele a cél.

Borka-Szász Tamás
a DK szociális munkacsoportjának vezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások azt a sofőrt, aki egy zebrán kis híján elgázolt egy g…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum