2023. 12. 2. szombat

Melinda, Vivien
1 EUR 380 HUF
1 GBP 441 HUF

A DK följelentést tesz a „fölújított” metrószerelvények ügyében

A metró szerelvények fölújításának ügye bűzlik a korrupciótól. A kormány kikötötte, hogy az e célra fölvett hitel, csak fölújításra használható. Új metrókocsik beszerzésére kiírt tenderen ugyanis az orosz Metrovagonmas labdába sem rúghatott volna a nyugati szállítók mellett. Kezdettől élt is a gyanú, hogy az oroszok új kocsikat küldenek vissza, csak a csalárd pályázati kiírások miatt kell fölújítottként föltüntetni őket. Később az elmélet megdőlni látszott, a kocsik ugyanis annyi műszaki hibát vonultattak föl, ami újak esetében lehetetlennek tűnt.

Egy hete viszont megtörtént a lebukás. Az interneten megjelent egy lerobbant metrókocsi egy nappal korábban, Moszkva környékén készült fényképe, amely pályaszáma szerint már fölújítva visszaérkezett Magyarországra. A hozzánk érkezett kocsik tehát nem lehettek fölújítottak, de újak sem: gyanú szerint raktáron lévő, régebben gyártott szerelvényekről van szó, amelyeket a megrendelő  a műszaki hibák miatt nem vett át.

A Demokratikus Koalíció ezért följelentést tesz csalás, vesztegetés, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával. Minthogy pedig a hamis tenderrel uniós cégek piacra jutását akadályozták meg, ami az Európai Unió versenyszabályaiba ütközik, bejelentést tesz az Európai Bizottságnál és az OLAF-nál, az EU csalás elleni hivatalánál is – amitől több eredményt is vár, mint a legfőbb ügyész vizsgálatától.

Gy Németh Erzsébet

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek