2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

A DK a szovjet csapatok kivonulására emlékezik

Huszonhárom éve a mai napon hagyta el az utolsó megszálló szovjet katona Magyarország területét. 1991-ben vált valóra a demokraták negyvenhét éves álma: hazánk függetlenné vált. A szovjet csapatkivonásokról szóló tárgyalásokat a Németh-kormány indította el, s szuverenitásunk Antall József miniszterelnöksége alatt vált teljessé. Ezzel nyerte el valódi értelmét és érte el célját a békés rendszerváltozás.
A második világháború alatt sokan küzdöttek a demokráciáért: baloldaliak, konzervatívok és szabadelvűek egyaránt. Ők abban hittek, hogy függetlenség, demokrácia és jólét nem létezhet egymás nélkül. Mind Szent István nyomdokain jártak—Bajcsy-Zsilinszky és Nagy Imre egyaránt. Megannyi életút, de közös cél: szabadságot és jólétet a magyaroknak!

Sajnálatos módon ma ugyanezek a célok éppen annyira időszerűek, mint évtizedekkel ezelőtt. Az Orbán-kormány leépíti a demokráciát, korlátozza a szabadságot, és állami pompával fogad keleti diktátort. Sorsunk, jólétünk a Nyugathoz köt bennünket, de az uralkodó hatalom az önkény felé taszítja hazánkat. A kormánnyal szemben valljuk, hogy nemzeti érdekeinket csak az euroatlanti közösség büszke tagjaként érvényesíthetjük, s szuverenitásunk nem a Nyugat ostorozása, hanem éppen ellenkezőleg: szövetségeseink erősítése által válhat még teljesebbé.

Kerék-Bárczy Szabolcs
a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek