2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Miért esznek többet az idős macskák?

Az aktív, egészséges macskáknak tökéletesen megfelel a jó minőségű konzerv vagy száraz eledel, melyet a kifejlett állatok táplálására állítottak össze.A Waltham állatorvosai és táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberei felfedezték, hogy szoros összefüggés van a macskák kora és étvágya között. A 10-14 éves macskák jóval több táplálékot fogyasztanak, mint a fiatalok. Ha a megnövekedett eledel mennyiséget a testsúlyhoz mért energiabevitelként nézzük, akkor is ugyanerre a megállapításra jutunk. Nyilvánvaló ebből, hogy az idős macskáknak több kalória kell. De vajon miért? A válasz abban rejlik, hogy táplálkozásuk során a tápanyagot egyre kevésbé hasznosítják.

Az emészthetőség

Ha a 100 gramm elfogyasztott szárazanyagból, 87 grammnyi beépül a macska szervezetébe, 13 grammnyi pedig távozik, akkor azt mondhatjuk, hogy az emészthetőség 87 %. Ha ismerjük az etetéskor bevitt tápanyag mennyiségét s megmérjük azt követően a bélsárral távozó mennyiséget, ki tudjuk számítani, mennyi fehérjét, zsírt, szénhidrátot stb. tudnak megemészteni a macskák. 18 hónapostól 14 éves korig vizsgáltak a macskák emésztési sajátságait, a Waltham tudósai. Az eredmény nagyon érdekes. Ahogy idősödnek kedvenceink, az étrendjükben szereplő fehérjét és zsírt annál kevésbé tudják megemészteni. Minthogy ezek energiaszolgáltató anyagok, ez egyúttal azt is jelenti, hogy csökken az a képességük, hogy táplálékukból energiát nyerjenek. Ennél fogva természetes, hogy ahogy az emészthetőség csökken, úgy esznek egyre többet cicusaink, hogy változatlan napi energia-éhségüket csillapíthassák. Ebben segítheti őket az idős macskáknak kifejlesztett Whiskas Senior.

Az elhízás

A közhiedelemmel ellentétben a Waltham kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az idős túlsúlyos macskák száma nem túl magas. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb túlsúlyos cica a középkorúak közül kerül ki.

Mi az ideális táplálék a középkorú macskáknak?

Az aktív, egészséges macskáknak tökéletesen megfelel a jó minőségű konzerv vagy száraz eledel, melyet a kifejlett állatok táplálására állítottak össze. Mindazonáltal, ha a macskánk hízásnak indul, akkor bizony jobb neki a kevesebb kalóriát tartalmazó, de nagy emészthetőségű és kiegyensúlyozott tápértékű tápot adni.

Mi az ideális táplálék az idős cicusnak?

A Waltham legutóbbi kutatási eredményeinek figyelembevételével most azt mondhatjuk, ideje megint megnéznünk a nyolc éves, vagy annál öregebb macskák táplálékának optimális összetételét.
– Tartalmazniuk kell ugyanazt a (vagy inkább kicsivel több) kalóriamennyiséget, mint ami fiatalabb kedvenceinknek szükséges;
– A fehérjemennyiség legalább akkora kell legyen, mint ami a felnőtt állatoknak szükséges;
– Ugyanannyi, vagy inkább valamivel több zsírt igényelnek;
– Nyomelemekben és B vitaminban a korábbinál gazdagabb, de kisebb foszfortartalmú, nagyon magas emészthetőségű táplálékra van szükségük.

További információ: www.hazikedvencek.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek