2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Folytatódik az antifasiszta fiatalok pere támadóik ellen

Folytatódik az antifasiszta fiatalok pere támadóik ellen

Jövő kedden folytatódik egy tavaly októberben indult, különös büntetőper a II. és III. Kerületi Bíróságon. A vádat nem az állam, hanem olyan fiatalok képviselik, akiket politikai nézeteik miatt támadtak meg szélsőjobboldali fekete ruhások, de az ügyészség a bizonyítékok ellenére nem emelt vádat. A pótmagánvádas perben az áldozatoknak kell bizonyítaniuk, hogy a vádlottak hogyan követték el a gyűlölet-bűncselekményt.

  1. február 9-én a tragikus 1945. évi kitörésre emlékeztek a budai Várban szélsőjobboldali csoportok, ami ellen antifasiszták tüntettek. A rendezvény után a közeli Bambi Presszónál több antifasiszta egyetemistát megtámadott egy sötét ruhás társaság.

Kettőjüket fizikailag bántalmazták, másik két fiataltól elvették a szivárványos és diákmozgalmi zászlót. Az egyik egyetemistának vér folyt a füléből, akit háromszor ököllel ütött meg az egyik támadó. A támadás váratlan volt, egy percig sem tartott. A támadók hamar távoztak, a kiérkező rendőrök nem tudták elfogni őket.

Az ügyészség a bizonyítékok ellenére sem emelt vádat gyűlölet-bűncselekmény miatt. Ezért a büntetőeljárást megszüntették. És hiába nyújtott be panaszt az áldozatokat képviselő Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, a Fővárosi Főügyészség sem vitte a bíróság elé az ügyet.

Ezek után döntöttek úgy az áldozatok, hogy nem hagyják annyiban a dolgot, és a rendőrségi nyomozás során beszerzett bizonyítékokra támaszkodva pótmagánvádas büntetőeljárással próbálnak igazságot kapni.

„Négy éve volt már a támadás, de még mindig hatással van ránk. Nem érezzük magunkat biztonságban nyilvános helyeken, óvatosabbá váltunk, amikor politikai véleményt nyilvánítunk, és megtört a magyar igazságszolgáltatásba vetett bizalmunk is a büntetőeljárás hiányosságai miatt” – mondja Rose, az egyik áldozat.

A tárgyalás január 24-én, kedden délelőtt fél 9-kor órakor kezdődik a II. és III. Kerületi Bíróság földszinti tárgyalójában. Várhatóan a pótmagánvádló Mák Viktort és a két vádlottat fogják majd meghallgatni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …