2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Böjte Csaba: „Imával, böjttel, virrasztással, önmegtagadások vállalásával fejezzük ki szolidaritásunkat!”

Böjte Csaba: „Imával, böjttel, virrasztással, önmegtagadások vállalásával fejezzük ki szolidaritásunkat!”

A ferences rendi szerzetes által létrehozott magyarországi Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Élet Házába, Csobánkára is megérkeztek Kárpátaljáról a menekülni kényszerülők. Csaba Testvér szentmisét mutatott be nekik és értük. Az eredetileg zarándok, lelkigyakorlatos és ifjúsági szálláshelyként működő otthonban minden programot lemondtak, és a Máltai Szeretetszolgálattal összefogva a ház megnyitotta a kapuját a menekültek előtt. Élelemre, innivalóra, teára, gyümölcsre, édességre, tisztálkodószerre van szükségük.

Csaba Testvér szerint nemcsak testi, de lelki vigaszt, erőt is kell adnunk a bajban lévő testvéreinknek és egymásnak is.

„Az Emberfiának sokat kell szenvednie:” Lk 9,22 – Jézus kétezer évvel ezelőtt sírva leborult Jeruzsálem falai előtt! Ma is sírva borul le Odessza, Harkov, Kijev robbanás tépte falai előtt. Megváltónk ma is szenved, hisz keresztény testvérnépek gyilkolják, ölik egymást kérlelhetetlen gyűlölettel! Megváltónk szeretne mint a kotló a csibéit összegyűjteni, békében, szeretetben átölelni válogatás nélkül mindannyiunkat! Hiszem, hogy e végtelen szomorú nagypénteki időszakra, újabb húsvét hajnala fog felragyogni, mert a szeretetet, a jóságot meg lehet ölni, el is lehet zsarnoki törvényekkel temetni, de az harmadnap úgyis feltámad! A szeretet, a béke az ember létezése, Isten akarata szerinti állapota, így vagyunk teremtve, ez a mi normális üzemmódunk! Ahogyan a szervezetünk Isten akarata szerinti harmonikus működését, az egészséget próbáljuk gyógymódokkal, orvosságokkal helyreállítani, ugyanúgy kell bocsánatkéréssel, bűnbánattal, türelmesen, párbeszéddel keresni a társadalmunkban az áldott békét! Nem elég imádkozni, a béke nem egy szánkba repülő sültgalamb! Fontos, hogy kimutassuk békülési szándékunkat, tegyünk kölcsönösen szelíd gesztusokat, amelyek a másikat megnyugtatják, bátorítják, a párbeszéd útján elindítják! – foglalta össze az atya, aki azt is hangsúlyozta, hogy számunkra Jézus Krisztus parancsa irányadó!

– A gondok, a bajok közepette félve, nem biztonságos vackunkba bújunk, hanem bizalommal templomainkba imádkozva összegyűlünk, Istenünk szentélyeiben keresünk oltalmat, vigaszt. A jóléti fogyasztói társadalom, mely egyre többet ígér, s amelytől mindenki egyre többet követel, mint az erős fénytől megzavart bogár idegesen csapkod, és a falnak koppan. A biztonságos jólétben elnehezedett a lelkünk, elhittük, hogy nekünk minden – kemény, kitartó munka nélkül is, – minden, amire csak vágyunk, az kijár! Világunk megtelt kapzsisággal, bűnnel, erőszakkal, az emberek telhetetlenül követelőznek, a nagyhatalmak háborút kiáltanak, acsarkodnak, rázzák fegyverüket!

– Imádkozzunk az áldott békéért, azért, hogy minél kevesebb áldozat árán tudjanak megegyezni a nagyhatalmak, mert ez nem a népek, nem az egyszerű emberek háborúja! Mit tehetünk? Ahogyan az Egyházunk kéri, imával, böjttel, virrasztással, önmegtagadások vállalásával fejezzük ki szolidaritásunkat a háború sújtotta területek lakói iránt! Bízunk benne, hogy amilyen hirtelen jött ez a véres vihar, olyan hamar véget is fog érni! A keresztet hordozó kárpátaljai testvéreinkkel, imádkozzunk, zarándokoljunk együtt, ezekben a tragikus órákban, napokban! Részvéttel gondolok minden elesett katona, civil áldozatért! – emelte ki az erdélyi szerzetes, aki azt is hangsúlyozta, hogy nem a kétségbeesés lelkét kaptuk, hanem az imádság lelkét!

Imát, segítséget kérnek: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elkülönített bankszámlát nyitott a menekültek ellátásának támogatására:

Dévai Szent Ferenc Alapítvány

MKB Bank

10300002-20145639-70073285

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek