2021. 11. 30. kedd

András, Andor
1 EUR 369 HUF
1 GBP 436 HUF

Szemet gyönyörködtető kincsek Pécsett

A Gyugyi-gyűjtemény a Sikorski-villában

A Zsolnay Porcelángyár ugyan átépítés alatt áll, de az építési terület közepén, mint egy kis ékszerdoboz emelkedik ki a gyönyörűen felújított Sikorski-villa.

Ebben a kifejezetten e célra átalakított szecessziós épületben, az egykori Sikorski-villában kapott helyet Gyugyi László Amerikában élő műgyűjtő Zsolnay porcelánokból álló gyűjteménye, amely méltán viseli a Zsolnay Aranykora címet, hiszen olyan egyedi, szinte felbecsülhetetlen értékű alkotásokat tartalmaz, amelyek a gyár legsikeresebb korszakában születtek. A műgyűjtő egy aukción figyelt fel Amerikába érkezése után a Zsolnay kerámiákra, s így indult a gyűjtemény, amelyet később már megszállottan gyarapított.

A több mint 600 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjtemény a gyár 40 évét átívelő (1870–1910) időszakának terméke, amelyeknek születése három nagy korszakhoz kapcsolódik: a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusaira.
A gyűjtemény egyik különlegessége, hogy a Zsolnay kisasszonyok, Teréz és Júlia  saját festésű, szignált, datált tárgyait is láthatjuk a kiállításon.

Érdekes, szokatlan színfoltja a kiállításnak a fiatalon elhunyt  Klein Ármin munkái is, aki egy személyben festő, szobrász, forma- és dekortervezőként is dolgozott. Majolikáira jellemző témák a kora-reneszánsz öltözékű figurák, az ónémet típusú portrék, és a magyar „nép-életnek” jelenetei.

Magyarország fennállásának ezredik évfordulójára 1896-ban új máztechnikát fejlesztett ki Zsolnay Vilmos, amelyet az ünnep tiszteletére „millenniumi technikának” nevezett el. A későbbiekben eozin néven lett ismert, színváltó, színjátszó mázféleségekkel jelent meg a majolika, melyeken nemesfémek és drágakövek színe csillog. Ez a technika tette a gyárat világhírűvé, amely egybeforrott Zsolnay Vilmos nevével.

Képösszeállításunk is bizonyítja, hogy olyan remekműveket láthatunk, amelyekkel a magyar vásárlók nem is találkozhattak, hiszen csupán exportra készültek.
Szeretnénk felhívni a látogatók figyelmét arra, hogy a Zsolnay negyedben  építkezések folynak így a Gyugyi-gyűjtemény látogatása a beruházások befejezéséig bejelentkezés alapján történik, s hétvégén 10, 14, és 16 órakor  a Major utcai bejárattól indulnak a csoportok.

OBE-OL

 

 

További képek a galériában

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum