2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

Polgármesteri tanulmányi kirándulás Harsányban

A Nemzeti Művelődési Intézet szervezésben 6 megye település vezetői látogatnak el Harsányban.

Az út célja  hogy a résztvevő  polgármesterek megismerjék, megtapasztalják, lássák, és magával vigyék jó ötletként a kínálkozó településfejlesztési és közösségépítési, helyi értékek feltárásának, láthatóvá és élővé tételének jó gyakorlatait. Továbbá, hogy azok megismerésén keresztül szerezzenek új ismereteket, tapasztalatokat, kapcsolatokat, hogy segítse a látottak, tapasztaltak alapján a későbbi, saját tevékenységbe illeszkedő adaptálást.  

Szabó Gergely polgármester a Sópincébe várta és köszöntötte a vendégeket, amelyről elmondta, hogy ez a község egyik turisztikai büszkesége.” Eredetileg az egri érsekség boros pincéje volt. 2010-ben fogant meg a gondolat, hogy valami olyan kell csinálnunk ami egyedi, s mivel Harsánynak Parajd a testvér települése, így született meg az ötlet, amelyet aztán megvalósítás követett, amely nem volt egyszerű, hiszen nagyon rossz állapotban volt a pince. Mára már olyan népszerű  a Sópince, hogy családok, baráti társaságok, óvodai csoportok jönnek nap mint nap gyógyulni. Két évvel ezelőtt pedig megnyitottuk itt a helytörténeti gyűjteményünket is, amely a helyi borászkodásról szól.”

Azt is hozzátette, hogy mindez közfoglalkoztatás keretében készült. A polgármester végigvezette a vendégeket a sópincében, s közben a település szépségéről, lehetőségeiről beszélt: -Ezenkívül horgásztavaink vannak, sikeres Szürke-marha Fesztiválunk augusztusban, nálunk található a világon a legtöbb – 13 000 darab – plüssmackó, kalandparkunk van, tehát nálunk egy egész napot eltölthet a vendég. De a cél az, hogy a térségben több napig itt tartózkodjon a látogató, ezért mind a szomszéd településekkel, mind Miskolccal jó kapcsolatot tartunk, s igyekszünk összehangolni a programokat. Amikor délután ellátogatnak Kisgyőrbe, ott meglátják, hogy egy kis település milyen csodálatossá tehető a fafaragások révén.

Szabó Gergely azt is elmondta a vendégeknek, hogy mindaz ami itt 2010-től megvalósult, nem csak annak köszönhető, hogy 4,4 milliárd forint pályázati pénzt kapott a település, hanem annak is, hogy a gazdaság szereplői, a lakosság és az önkormányzat között nagy az összefogás, s a közös cél érdekében nem versengés, hanem közös munka van.

A vendégek megnézték a helyi gazdaságot, a települést, az önkormányzati sertéstelepet is, majd délután Kisgyőrbe látogattak.

Fotó:OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…