2022. 08. 8. hétfő

László
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF

Színes város, színes térség

A svájci nagykövet zárta az ötéves projektet Kazincbarcikán

Május 31-én lezárult a Kazincbarcikán és térségében a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” című ötéves projekt. A zárórendezvényen Peter Burkhard, Svájc budapesti nagykövete is tiszteletét tette, aki svájci és magyar kollégáival együtt megnézte a belváros új jellegzetességeit, valamint Szitka Péter polgármesterrel ünnepélyes keretek közt átadta az innovációs központ épületét, illetve megtekintette a térségi fejlesztések kiemelt helyszíneit.

Megnyitotta kapuit a KOLORLAB Innovációs Központ

A svájci projekt teljes költségvetése 1,78 milliárd Ft volt, amihez a partnerek átlagosan közel 22%-os önerővel járultak hozzá.
A projekt főcélja az volt, hogy Kazincbarcika térségében a foglalkoztatás feltételei javuljanak, amelyhez háromféle részcél kapcsolódott: a vállalkozások működési környezetének infrastrukturális fejlesztése, a vállalkozások innovációs célú fejlődésének támogatása és a korábban nehéziparáról ismert térség imázsának javítása.
A vállalkozói környezet fejlesztése kapcsán az egykori kazincbarcikai Központi Általános Iskola megüresedett épületét alakították át. A mintegy 4300 m2 alapterületű létesítményben három szinten irodahelyiségeket, tárgyalókat, műhelyeket, illetve a pincében raktárakat helyeztek el. Az első vállalkozók várhatóan 2017. július elején költözhetnek be. A KOLORLAB Innovációs Központ nevet viselő épület kedvezményekkel segíti kezdő vállalkozások indulását, illetve – többek között – ösztönzi a technológiai intenzív, kutatásfejlesztési tevékenységet végző vállalkozások betelepülését. Az épületben helyet kap még egy közösségi-oktató műhely, illetve az északi szárnyban a város médiaközpontja: a Kazincbarcikai Városi Televízió, a Kolor7 hetilap és a kolorline.hu hírportál szerkesztősége.

Turisztikai fejlesztések a térségben

A projekt részeként Sajókazán megújultak a Radvánszky-kastély belső terei, amelyek elsődlegesen ifjúsági-művészeti programoknak adnak helyet.
Rudabányán egy üres óvodaépületben elkészült a településen talált mintegy 10 millió évvel ezelőtti „Rudapithecus Hungaricus” őslénytani leleteket bemutató RudaPark Oktatási és Látogatóközpont, és tájházként lett újrahasznosítva egy klasszicista épület.
Bánhorvátiban a Damasa-szakadék széles körű megismertetése kapcsán kialakítottak egy tanösvényt és korszerűsítették, bővítették a tájház bemutatótereit.

A május 31-i záróprogram részeként a meghívott vendégek ellátogattak Sajókazára, a megújult kastélyba, ahol Radvánszky Ferenc „Precízió és luxus” című, világszerte egyedülálló svájci óragyűjteményéből nyílt kiállítást tekintették meg; majd Rudabányán, a RudaParkban, valamint a tájházban ismerkedtek meg a résztvevők a fejlesztések eredményeivel

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek