2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Mindenhol jó, de legjobb itt!

Beszélgetés a 790 éves Bükkábrány ifjú polgármesterével: Szalai Szabolccsal

Beszélgetésünk elején egyfolytában az motoszkál a fejemben, hogy mi késztethet egy tudományos pálya előtt álló fiatalembert arra, hogy feladva azt egy település gondjaival-bajaival foglalkozzon.  Meg is kérdezem Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármesterét, akinél nem is igen van fiatalabb jelenleg ezen a pályán a megyében.


–       Nem vagyok azért annyira zöldfülű ezen a területen – mondja mosolyogva – hiszen már az előző ciklusban is az önkormányzati testület tagja voltam. Az igaz, hogy döntenem kellett a tudományos pálya, a katedra és a polgármesteri szék között, s Én ezt választottam. nem akarok nagy szavakat használni, de Én itt születtem, s úgy éreztem ha van lehetőségem szűkebb pátriámért tenni, akkor itt az alkalom.

 

–   Mit tudott ígérni, amiért a lakosság Ön mellett tette le a voksát?
–       Nem hiszem, hogy az ígéretek miatt szavaztak rám, hiszen Én nem ígértem fűt-fát, mert tudtam, hogy mire vállalkozom. A programom valóban komplex volt, de semmi olyan, amelyet ne lehetne megvalósítani. Az is tény, hogy az emberek változást akartak, s arra szavaztak. Racionális működést és az ígértem, hogy a település mikro-térségi központtá válik. Erre meg is van minden esélyünk. Ez a szekrény, – s kinyitja a két ajtós irodai szekrény ajtaját – telis tele van már megvalósult, elkészült, vagy lehetséges pályázatokkal, amelyeket meg fogunk itt valósítani, abban a reményben, hogy az 1728 itt lakó ábrányi egyre jobb körülmények között éljen és dolgozzon.

–       Lássuk, miket rejtenek a dossziék?
–       Egy 28 millió forintos „Integrált közösségi és szolgáltató-tér” című pályázatunkkal rendbe hoztuk az úgynevezett „Tornácos házunkat”, ahol a falutörténeti gyűjtemény is helyet kapott, és civilházként működik. Folyik az iskola energetikai korszerűsítése, amelyre önrésszel együtt 63 millió forintot költünk, s ezzel a külső hőszigetelés, s az ablakok cseréje is megoldódik. Az iskola mellett megvásároltunk egy 1,5 hektáros elhanyagolt parkot, s ezt szeretnénk társadalmi munkában, összefogással rendbe tenni.

A közmunkásokkal ezt nem tudják megoldani?
–       Nincs annyi közmunkásunk, mert nálunk az átlaghoz képest alacsony a munkanélküliség. Az itt élő lakosságból kb. 5 százalékra tehető. Így az a kevés közmunkás mindig éppen az aktuális feladatokat végzi. Szóval marad az összefogás. Ezt a parkot közösségi programokra fogjuk használni. Most írtuk alá a támogatási szerződést a sporttelep öltözőjének rendbetételére, amely 20,5 millióba kerül, s amelynek 20 százalék az önrésze. A TIOP 1.1.1. pályázaton 6,7 millió forint értékben digitális táblák érkeznek az iskolába, ahol ezzel még korszerűbbé válik az oktatás. Az iskolába 172 gyermek jár, s nagyon jól felszerelt, szép környezetben van. A környék településeiről is sok gyermek jár hozzánk.  Jelenleg folyik a Géczi út csapadékvíz elvezetésének megoldása, amely már 20 éve gond volt nálunk.

–        Milyen közeli tervek lapulnak még a szekrényben?
–       Szeretnénk megoldani az orvosi rendelő energetikai korszerűsítését, azután egy ÉMOP pályázatból az utakat rendbe tenni, és a legnagyobb projektünk a szennyvíz beruházás lenne, amelyet, sikeres pályázat esetén Káccsal, Tibolddaróccal közösen 1,2 milliárd forintból építünk majd meg. Pályázunk még egy energia udvar megvalósítására is, ahol egy napparabolát felállítva évi 600 ezer forint energiát tudunk termelni.   A térségi központi szerepet erősíti majd a tűzoltóság idetelepülése, és a közbiztonsági őrs kialakítása is. Annak ellenére, hogy jól állunk a foglalkoztatással, azért szeretnénk itt új munkahelyeket teremteni, hiszen ha úgy hozza a sors, akkor tudnánk olyan telkeket kialakítani, ahová fiatalokat várunk. Most folyik a településrendezési tervünk módosítása, mert egy ipari parkot akarunk létrehozni, a Mátrai Erőmű Zrt-vel közösen.

–       Milyen Bükkábrányt vizionál a település polgármestere?

–        Ez nehéz kérdés, hiszen Én nem víziókra építem a napi munkámat, de azért egy élhető, szerethető, virágzó, fiatalítható település az amiről álmodok, s úgy gondolom ezt meg is tudjuk közös erővel oldani.
–       Köszönöm a beszélgetést!


Orosz B. Erika
Fotó: Orosz László

Név: Szalai Szabolcs
Kor: 29 év
Eredeti foglalkozás: politológus
Család: feleségem tanító, és mire az interjú megjelenik, megszületik Kincső
nevű kislányunk
Hobby: úszás, olvasás,
Kedvenc könyv: Paulo Coelho: Az Alkimista, Szabó Magda, Márai és Wass
Albert,
Kedvenc zene: Mikor milyen kedvem van. Mozart és Beethoven, is lehet, de a
Republic és az Edda is jöhet,

 

Egy kis történelem

Egy 13. századi oklevélen említik először, Ábrány néven. Feltehetőleg az Ábrahám személynévből származik a neve. Már a honfoglalás előtt is lakott hely volt. A honfoglaló magyarok itt tartottak pihenőt. Az Örs vezérhez tartozó kabarok szálláshelye, később az Árpád-házi királyok birtoka volt. Nagy Lajos király mezővárosi rangra emelte, amelyet a török hódoltságig tartott meg. A 15. századtól a 20. századig Alsó – és Felsőábrányként szerepelt. Mária Terézia postaállomást létesített itt.
Felsőábrány főleg reformátusok által lakott település volt, Alsóábrányt
pedig római katolikusok lakták.
A lakosok alapvető megélhetését a XX. század első felében is a mezőgazdasági őstermelés biztosította. A helyiek a megtermelt javaikat leginkább Miskolcon, Mezőcsáton és Mezőkövesden értékesítették. A mezőgazdasági népesség nagy része egyáltalán nem rendelkezett földdel. 1941-es adat szerint arányuk elért a 43%-ot. Ők leginkább cselédként, napszámosként, gazdasági munkásként vállaltak munkát. 1949-ben egyesítették a két községet Bükkábrány néven. A falu egykor szűcseiről volt híres, később lignitbányájáról. Itt találták meg 2007 júliusában a hétmillió éves ősfákat a lignitbányában. A szinte épen maradt famatuzsálemeket, a mocsári ciprusokat már a nagyközönség is megcsodálhatja.

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…