2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Megnyitotta kapuit a keresztúri Kincsestár

MEGNYITOTTA KAPUIT A KERESZTÚRI KINCSESTÁR

2015. október 2-án a „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” című projekt keretén belül Bodrogkeresztúron átadásra került a Keresztúri Kincsestár.

A„Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” projekt átfogó célja a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék komplex fejlesztése, melyen belül a térség hagyományain alapuló, a világörökségi helyszín kulturális infrastruktúráját hasznosító fejlesztések, kulturális, vallási, művészeti rendezvények és a hozzájuk szorosan kapcsolódó turisztikai szolgáltatások valósulnak meg.
Bodrogkeresztúr Község Önkormányzata az egyedülálló fejlesztési projekten belül a Községháza alatti pincerendszer rekonstrukciójával regionális kulturális bemutatóközpontot és rendezvénytermet alakított ki, melyet 2015. október 2-án átadó ünnepség keretében nyitottak meg a nagyközönség előtt. A Keresztúri Kincsestár interaktív kiállítással várja a látogatókat a térség történelméről, természeti értékeiről, régészeti anyagairól.
Az 1918-ban, a Dereszla-domb keleti lejtőjén talált arany ékszerekből álló, i.e. 1200-as évekből származó leletanyag, a híres „Dereszla kincse” hazamegy Bodrogkeresztúrra, ugyanis annak másolata gazdagítja a Kincsestárat. A múlt iránt érdeklődők a „Keresztúri kultúrakör” néven ismert rézkori leletanyagot is megtekinthetik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hermann Ottó Múzeumnak köszönhetően. Ezek mellett Kunkovács László, Kossuth- és Balog Rudolf-díjas fotóművész a Bodrog folyó halászatát megörökítő fotóiban is gyönyörködhetnek majd a látogatók. A Keresztúri Kincsestár továbbá bemutatja a falu régi börtönét, a Bodrogzug tájvédelmi körzet madár- és növényvilágát, valamint a község testvértelepüléseit is. A külföldi látogatókat tolmácsgépek segítik majd a Kincsestár kincseinek megismerésében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …