2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Közép -Európa legnagyobb fából készült Betleheme

 Negyedszázados volt az idén a kisgyőri népművészeti tábor

Felsorolni is nehéz, azt a sok-sok csodálatos alkotást, amely az elmúlt negyedszázadban itt faragó művész keze nyomát dicséri. Ahogy járjuk a falu utcáit, a falukapu, a harangláb, a temetőkapu, a kegyeleti hely, az emlékoszlopok,  a fejfák, az üdvözlőtábla, a buszmegállók, az ivókút, a színpad, a Rákóczi híd, az Aradi13 emlékmű a pletyka pad, hogy csak néhányat említsünk, a sok szépségből, amelyek mára már Kisgyőr arculatát meghatározzák, és messze földön híressé teszik.

Kékedi László polgármester, nem mellesleg a Népművészet Mestere, ebben az évben viszont olyan fantasztikus dolgot álmodott, amely egyedülálló, mert Európában a legnagyobb Betlehem készült itt fából. A négy világvallás jelképe, a templomok, és a hatalmas szobrok, megdöbbentő egységet képeznek, az egykor elhanyagolt téren.
– Ebben az évben hetvenen voltak a fafaragó táborunkban a gyerekekkel együtt, – kalauzol nem kis büszkeséggel végig a polgármester – s azt is tegyük hozzá, hogy 20 közmunkás is segítette ezt az idei munkát. Elkészült a falu kemencéje is, a Piactér is, és a Betlehem is. Nem önerőből, hanem pályázati pénzek felhasználásával tudtuk ezt megoldani. Támogatást kaptunk a Leadertől, a Nemzeti kulturális Alaptól és a Magyar Művészeti Akadémiától.
A nagy rendezvényünkre, amely az Őszi Borsodi Sokadalom nevet kapta, s amely szeptemberben lesz, elkészülnek a burkolatok is, járdák, terek újulnak meg, s így várjuk majd a vendégeket.

OBE-OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek