2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Kenyheci anziksz

Öt év alatt háromezer új munkahely

Több mint öt évvel ezelőtt jártam Kenyhecen. Már akkor is meglepett a kis szlovákiai település polgármesterének nyilatkozata,  magabiztossága, s – most már szégyellem, de akkor – kicsit túlzásnak is tartottam azokat az elképzeléseket amelyeket a tájékoztatón  és a bejáráson elmondott. Az Ipari Park már létezett, s az amerikai MOLEX cég gyárában, akkor közel 1000 ember dolgozott. Mi a mai állapot? Két világrészből, nyolc ország, és 19 cég több mint 3000 embernek ad munkát a kenyheci Ipari Parkban.

–    Hová fejleszthető még az Ipari Park? – kérdezem Konkoly József polgármestert, aki Kenyhec újkori történetének fáradhatatlan mozgatórugója.

–    Van még lehetőségünk, mert most is 150 hektár terület áll előkészítés alatt, ahová négy befektetővel tárgyalok. Egy céggel már szerződés kötés előtt állunk. Amelyik 100 munkahelyet teremt és 150 millió eurót fektet be. Büszkén mondhatom, hogy a válság ellenére nálunk senki sem épített le, hanem mindenki bővített, vagy például mint a MOLEX átalakította a termékszerkezetét, hogy fennmaradhasson.

-Sokan gondolják azt, hogy bizonyára kiemelt kormányzati pénzekből, -mint egy minta, vagy kirakat település – csinálja mindezt a fejlesztést. Így van ez,sok segítséget kap?

– Rosszul gondolják. Magunkon segítünk, s akkor az Isten is megsegít. Ha várnánk másra, akkor itt semmi sem lenne.

–    Az elmúlt húsz év alatt a település is megszépült, és sok olyan új beruházást valósítottak meg, amely a lakosság jobb közérzetét szolgálja…
–    Személy szerint Én annak örülök a legjobban, hogy 1990-ben 636-an, most pedig 1080-an lakunk a településen, és akkor 3 millió korona ma pedig 2 milliárd korona, illetve 80 millió euróban számolva a község vagyona. A másik büszkeségem pedig, hogy 33 év után a magyar nyelvű istentiszteletet sikerült visszaállítanom. Ez nagyon fontos nekünk, tudja a mi népünknél mindig meghatározó volt a vallás.

Vegyük sorba mi minden szépült meg a faluban?
–    Mondjuk azt, hogy „könnyű” volt fejleszteni, mert semmink nem volt, tehát csak címszavakban: ivóvíz-hálózat, vízmű, szivattyúállomás, csatorna hálózat, szennyvíz-tisztító állomás,  – amelyre a magyar Tornyos- és Hidasnémeti településeknek ingyen felajánlottam a rácsatlakozást – halottas ház, üzletközpont, tűzoltószertár, sportközpont, szociális és egészségügyi központ, negyven lakásos tömbház, utak, járdák, közterületek parkosítása, önkormányzat XXI.századi kongresszusi központtal, no és az Ipari Park. Épül az internet hálózat is, és minden lakásban elérhető lesz majd egy olyan úgynevezett display rendszerrel kiegészítve, hogy aki nem tudja használni még ezt a modern technikát, annak felolvassa az üzeneteket a gép.Röviden ennyi. Ja és azt hozzá kell tennem, hogy mindezt a helyi önkormányzat építette, saját emberekkel, tehát nem szerveztük ki a munkát, és nem adtuk oda olyan vállalkozóknak, aki nem helybéli.

–    Ahogy sétáltunk a faluban, a központban most is épül valami az egyik téren.
–    Egy nyitott-fedett amfiteátrumot építünk, szökőkúttal, hogy a településünk központja is olyan legyen ahová szívesen kisétálnak az emberek, s találkoznak egymással.

–    Volt két olyan terve néhány évvel ezelőtt, amely még megvalósításra vár.

–    Sok van persze, de ebből ez a kettő nagyon a szívem csücske. Az egyik egy Integrált Iskola, ahová 1000 tanuló jár majd. A tervek hét éve készen vannak, van már makett is, s most annyi az előrelépés, hogy az angol nagykövet kezességével felvettük a kapcsolatot a Svájci Nemzetközi Iskola Szövetséggel, és a Nemzetközi Futball Szövetséggel is. Itt ugye az a terv, hogy az óvodától a főiskola befejezéséig ide járjanak a gyerekek, s olyan szakmát tanuljanak amilyenre a befektetőknek szükségük van.

–    Honnan lesz itt ennyi gyerek?
–    A környező településekről, az itt dolgozók gyermekei, a külföldi cégvezetők gyermekei, szóval meg tudjuk majd tölteni nebulókkal az iskolát.

–    Mi a másik álom?
–    Egy Aqua Park építése, amelyhez már megfúrattam a kutat, és 50 fokos vizet találtunk. Ez egy 13 hektáros terület, amelyre a beruházás értéke 1,4 milliárd euró lesz. No, ezt már nem csupán saját erőnkből, hanem befektetőkkel közösen építjük majd.


–    Árulja már el, hogy hogyan bírja ezt a tempót, egyáltalán mekkora csapattal dolgozik itt a hivatalban, akik kiszolgálják ezt a gépezetet, s az Ön ötleteit?

–    Semekkora plusz csapattal. Nem az a cél, hogy itt egyes erre szerződni akaró cégek meggazdagodjanak, hanem az, hogy a település gyarapodjon. Megyek évente több mint 60 ezer kilométert, tárgyalok a világban mindenhol, keresem a lehetőségeket, figyelem a pályázatokat, s lecsapunk mindenre ami érdekes lehet számunkra. Semmi titok nincs ebben, csak kitartás, s következetes munka. A politika változik, a politikusok  jönnek-mennek, ezzel nem foglalkozom, Én csak egy szolga vagyok, aki a Kenyhecet és az itteni embereket szolgálom…

Orosz B.Erika
Fotó: Orosz László

További képek a galériában

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…