2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Hogyan lehet Putnokon sikeres a közfoglalkoztatás?

Beszélgetés Tamás Barna polgármesterrel

– Azt mindenki hangsúlyozza, látja, hogy nagyon szép, gondozott, virágos a kisváros, de bizony sokan elmondják, hogy nem települnek ide cégek, nem teremtődnek új munkahelyek, sőt az eddig itt működő cégek is megszűntek. Tudjuk, ez nem az önkormányzat közvetlen feladata, de azért arra vagyok kíváncsi, hogy a polgármester hogyan látja ezt?

Az kétségtelen tény, hogy az itt eddig működő vállalkozások nem voltak túlzottan hosszú életűek, de ezért nem Mi, hanem a piaci környezet, a gazdasági válság, a gyártott termék, a gazdálkodás a felelősek. Az is tény viszont, – hogy bár nem feladatunk, de fontos számunkra – hogy kilenc céggel tárgyaltunk az utóbbi időben, aki ide telepítené az üzemét, de sajnos nem találtak munkaerőt 50 kilométeres körzetben. Egy lengyel kisgép gyártó cég is van közöttük, 120 embernek adott volna munkát, 19 embert tudott volna foglalkoztatni. Erre nem települnek ide a prosperáló cégek! Egy másik hidakhoz csapszeget gyártott volna itt 80 fővel, hasonló helyzetet tapasztalt.

– Egyetlen út tehát a közmunka?

Igen, úgy érezzük, hogy ezt kell értékteremtővé tenni, mert a részben szakképzett mellett, a szakképzetlen embereknek is megélhetést, napi munkába járást biztosít. Arról már nem is szólva, hogy 1,5 milliárd forint érkezik a városba erre a pályázatainkból, amely nem elhanyagolható összeg. Mondjon valaki egy olyan várost, ahol mindössze 27-en nem dolgoznak! No azok nem is igen akarnak, de 800 akar, és küzd azért, hogy megmaradhasson, mert így egy család akár 210 ezer forintot is hazavihet egy hónapban, amiből már szerényen meg tud élni.

– Mi a feladatuk, mitől lesz értékteremtő a közmunka?

Attól, hogy nem csak az utat seprik és az árkot takarítják nap mint nap. Meglehetősen sok ágazatot fejlesztettünk. Van növénytermesztésünk, ahol megtermeljük az összes intézményünknek szükséges zöldséget. A felesleget eltesszük, savanyítjuk. Így tudjuk mi a gyerekeinknek 360 forintért biztostani a napi négyszeri étkezést. Dísznövénykertészetünk van, ahol az összes kiültetendő virágot termesztjük, amihez az asztalos üzemünkben gyártjuk le a virágládákat, a köztéri padokat, a kerítés léceket. A maradék faaprítékból gyártunk pelletet, brikettet, és már három intézményünknél ezzel fűtünk. Van állattenyésztésünk, ahol most már annyi a tojás, hogy tésztaüzemet hozunk létre. Vágópontra pályázunk, hogy itt helyben dolgozhassuk föl a disznót. Miután a 1,5 milliárdnak a 20 százaléka lehet dologi kiadás, így minden gépet meg tudunk vásárolni ezekhez. Működik a térkő-burkolat gyártó üzemünk is. Télen gyártunk, tavasszal lerakjuk ezeket. A kormány ehhez minden lehetőséget biztosít, csak élni kell tudni vele, s az embereket partnernek tekinteni, akkor Ők is látják ennek lényegét.

– Ezekhez a munkákhoz azért szakemberek is kellenek.

Természetesen. A vezetők szakemberek, de oktatjuk is a közmunkásokat is. Általában 15 fősek a tanfolyamaink. Képzünk kertészt, kőművest, burkolót, vasipari – faipari szakmunkást. Az eleve képzett munkanélkülieket, pedig az intézményeinkben foglalkoztatjuk.

– Mit csinálnak a felesleggel?

– Amit tudunk tartósítunk, eltesszük, de az igazi megoldást amikor a felesleget majd értékesíteni is tudjuk, a szociális szövetkezetek létrehozása jelenti. A jelenlegi feltételekhez azonban ehhez még gépesítenünk kell.

Ha így lesz akkor sok mindenben az önkormányzat konkurenciája lesz a településen működő

vállalkozásoknak, a saját adóbevételét kurtítja meg.

Ez nem így van. Jelenleg is van 293 vállalkozás a városban, nagyon megbecsüljük őket, mert Én például egyetlen multit sem engedtem ide települni, hogy az emberek magyar boltokban vásároljanak. Nagy üzletlánc csak a Coop van itt, és kényesen ügyel arra, hogy az egyeduralmával ne éljen vissza az árképzésben. Mi pedig havonta teszteljük ezt, mert csinálunk vásárlói kosarat, s összehasonlítjuk az övéket a multik áraival. Nem olcsóbbak, és nem drágábbak mint mások. A kisvállalkozások pedig boldogulnak, s eltartják családjukat a tevékenységükből.

A mai konferencián – ahol a felvidéki polgármesterek vettek részt – is fölmerült a kérdés, hogy Ön szerint ezt egy kisebb település is meg tudja tenni, amit itt Putnokon az önkormányzat megtesz? Képes egy akár párszáz lakosú település is mindezt megtenni?

Nálunk Magyarországon igen, mint ahogy erre nagyon sok jó példa is van, a megyénkben is. Ehhez kell a kormány akarata, a törvények, rendeletek, szabályzók meghozatala, amely nálunk a 2/3-os többség miatt megvalósul, sajnos a felvidéken erre a jogszabályi környezetre még várni kell. Azután kell ehhez az-az elkötelezettség, munkabírás amellyel egy polgármesternek rendelkezni kell, mert ezt azért napi nyolc órában nem lehet végigvinni. Én büszke vagyok arra, hogy amikor a település élére kerültem a város vagyona 380 millió volt, most pedig 7,2 milliárd. Ehhez persze a szerencse és a munka mellett az is kellett, hogy a FIDESZ, a kormány olyan hátteret biztosít az önkormányzatoknak, amellyel mindezt megcsinálhattuk, s gyarapíthatjuk. Ezt pedig annak a választópolgárnak köszönhetjük, aki már második ciklusban ránk szavazott, s ezzel megmentette Magyarországot!

Orosz B.Erika

Fotó:Orosz László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek