2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Barokk gyöngyszem lesz újra a Coburg

Barokk gyöngyszem lesz újra a Coburg

Barokk gyöngyszem lesz újra a CoburgIgazi „magyaros” történet az edelényi Coburg – L’ Huillier kastély története, amely hosszú ideje üresen áll, s csak a legminimálisabb, állagmegóvó munkálatokat végezték el rajta, pedig láttak benne fantáziát befektetők. Most végre elkezdődött a teljes felújítása.

Az egykori egri várkapitány által építtetett, majd a szász Coburg hercegi család által egykoron birtokolt edelényi kastélyban volt járásbíróság, börtön, óvoda, a barokk kastélyparkból focipályát csináltak, az utóbbi időben pedig üresen állt, pedig kanadai befektető elegáns kaszinót, skandinávok pedig luxus kastélyszállót álmodtak bele. De csak álmodtak, mert a tartósan állami tulajdonú ingatlan hasznosítására nem találtak az érdeklődőknek megfelelő konstrukciót. A kisebb felújítások, állagmegóvás után végre sikerről is beszámolhatunk: „Már el is kezdődtek a Kastélysziget turisztikai központ projekt munkálatai. A majdnem 2,2 milliárd forintos programból több, mint 1,8 milliárd forint az uniós támogatás. Az egykoron csak Kelet-Magyarország Fertődjeként emlegetett kastély esetében az a célunk, hogy a helyreállítással felidézzük fénykorát, barokk kori hitelességre törekszünk” – jelentette ki Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Igazgatósága igazgatója.

A kivitelezést az FK Raszter Zrt. és a Zemplénkő Kft. konzorciuma nyerte el. Jelenleg bontanak, hogy majd építsenek. Na ne gondoljon senki semmi rosszra, a sittet hordják ki az épületből, illetve a pavilon tetejét bontották vissza. Munka van bőven az elhanyagolt kastélyon. Az előudvart pedig az eredeti szintre süllyesztik, ahol a felújítás végén az épülethez illő pompás barokk kertet alakítanak ki.

Barokk gyöngyszem lesz újra a Coburg

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…