2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Futball-bundabotrány: még az idén megnevezik az érintett klubokat
Futball-bundabotrány: még az idén megnevezik az érintett klubokat

Futball-bundabotrány: még az idén megnevezik az érintett klubokat

Futball-bundabotrány: még az idén megnevezik az érintett klubokatAz elkövetkező hetekben, várhatóan még ebben az évben nyilvánosságra hozzák az európai labdarúgás – egybehangzó értékelések szerint eddigi legnagyobb – megvesztegetési botrányának érintettjeit, megnevezik a klubokat, illetve az állítólag megvesztegetett személyeket is. Német források szerint mindezt az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA hivatalos képviselője erősítette meg a bochumi államügyészség, a rendőrség és az UEFA péntek délutáni sajtóértekezlete után. A sajtóértekezleten részletes tájékoztató hangzott el arról, hogy a fogadási-megvesztegetési botrány több mint 200 németországi és külföldi – köztük magyarországi – mérkőzést érintett.

Eszerint egy nemzetközi bűnbanda tagjai összesen kilenc európai országban befolyásolták – illetve igyekeztek befolyásolni – első-, másod-, továbbá alacsonyabb szintű, valamint különböző európai kupamérkőzések kimenetelét, és ennek nyomán, a hamis fogadások kapcsán milliós nyereségre tettek szert. Az államügyészség, illetve a rendőrség adatai szerint Magyarországon 13 – idén lejátszott – első osztályú mérkőzést vizsgálnak.

A hivatalos sajtóértekezleten sokan azt firtatták, hogy az érintett német, illetve külföldi klubok nevét, valamint az állítólag megvesztegetett személyekre vonatkozó adatokat mikor hozzák nyilvánosságra. Az idézett források ez után idézték az UEFA képviselőjét, aki szerint az érintett klubok, illetve az állítólag megvesztegetett személyek megnevezése a vizsgálat lefolytatása után, de minden valószínűség szerint még ebben az évben várható. Az UEFA illetékese egyébként azt közölte, hogy haladéktalanul kapcsolatba kívánnak lépni az érintett nemzeti szövetségekkel.

A Német Labdarugó Szövetség (DFB) elnöke péntek délután az ügy haladéktalan és teljes feltárását sürgette. Theo Zwanziger a szövetség teljes támogatásáról biztosította a vizsgálatot, utalva arra: a DFB a szurkolóknak tartozik azzal, hogy biztosítsa a mérkőzések tisztaságát. A gyanú szerint Németország több mint 30 mérkőzéssel érintett, az állítólagos megvesztegetések második, továbbá harmadik ligás mérkőzéseken, valamint a regionális bajnokságban történtek. Ugyanakkor a fogadási botrányt szervező, nemzetközi bűnbanda főhadiszállása Németország, illetve Berlin volt.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek