2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Árnyékkormány: Közel egymillió magyarnak nincs bármikor elérhető háziorvosa az Orbán-kormány miatt, csak az azonnali béremelés segíthet!

Árnyékkormány: Közel egymillió magyarnak nincs bármikor elérhető háziorvosa az Orbán-kormány miatt, csak az azonnali béremelés segíthet!

Már minden tizedik háziorvosi praxis, összesen 751 betöltetlen Magyarországon a NEAK kimutatása szerint, így már több, mint egymillió magyarnak nincs bármikor elérhető háziorvosa. Különösen aggasztó ez a helyzet a községekben: 354 vegyes praxisban, a körzetek 24%-ában évek óta hiába keresnek háziorvost.

A jelenleg dolgozó háziorvosok közel 40%-a betöltötte a nyugdíjkorhatárt, a 40 éven aluliak aránya nem éri el a 8%-ot. Ugyanez a helyzet a fogorvosi körzetekben is, a 228 betöltetlen fogorvosi körzetből 178 vegyes körzet (507 ezer lakossal), a gyermekfogászati praxisok 12,6%-a üres, az ifjúsági és iskolafogorvosi állások 15,6%-át nem tudják betölteni.

Az Árnyékkormány szerint csak a háziorvosok, az alapellátásban dolgozó fogorvosok és a velük dolgozó szakasszisztensek munkájának megbecsülése, azonnali, jelentős béremelése, a fiatal szakemberek kiemelt bérezése, valamint az elhibázott ügyeleti rendszer megváltoztatása akadályozhatja meg az egészségügyi alapellátás összeomlását. Az Orbán-kormány felelőtlensége miatt sorra ürülnek meg a háziorvosi és fogorvosi körzetek. Ezzel azt kockáztatják, hogy az akut betegek nem jutnak időben szakszerű segítséghez, a krónikus betegek nem kapják meg a nekik járó ellátást, a sokszor életmentő szűrővizsgálatok pedig késni fognak. A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány felkészült arra, hogy a kormányváltás után jelentős béremelést hajtson végre az egészségügyben és biztosítsa a háziorvosi és a fogorvosi ellátást minden településen.

Dr. Komáromi Zoltán

Egészségügyi árnyékminiszter

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…