2021. 12. 8. szerda

Mária
1 EUR 366 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Arató Gergely: Jövőre alig fog többet keresni a minimálbérnél egy kezdő pedagógus

Arató Gergely: Jövőre alig fog többet keresni a minimálbérnél egy kezdő pedagógus

Jövőre alig fog többet keresni a minimálbérnél egy kezdő pedagógus . A DK szerint a tanárhiánynak ez az elsődleges oka.

Arató Gergely szerint az elmúlt napokban ismét bebizonyosodott, a kormány számára a pedagógusok egyáltalán nem fontosak. Hiába jelentette be az Orbán-kormány a napokban a 200 ezres bruttó minimálbért és a 260 ezres bérminimumot, a döntés nem segít a pedagógusok helyzetén. A pedagógusbéreket ugyanis a mai napig a 2014-es minimálbérnek megfelelő vetítési alap alapján számolják, ami mindössze 101 500 forint. A DK oktatáspolitikusa emlékeztetett, hogy Palkovics László minisztériuma a múlt hónapban kiadott egy elemzést, amely szerint az állami oktatásban dolgozó 211 ezer ember közül közel 5 ezret fog érinteni a minimálbér és 36 ezret a garantált bérminimum emelése. Arató Gergely szerint ez azt jelenti, hogy minden ötödik pedagógus a legkisebb bérért fog dolgozni az oktatásban. Ennél is drámaibb, hogy egy több mint 10 éves tapasztalattal és főiskolai diplomával rendelkező tanár alapfizetését annyi lenne, mint a garantált bérminimum.

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a minimálbér emelésének ellenére a kormánynak nem áll szándékában a pedagógusbérek érdemi rendezése. Arató Gergely sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy mára már teljesen világos, hogy a kormány által beígért béremeléssel sem tudja a pedagógusokat megbecsülni és kezdő bérüket jelentősen a minimálbér felé emelni. A DK-s politikus szerint az Orbán-kormány oktatáspolitikájának bukását és gonoszságát mutatja, hogy a pedagógusok ma már százezreket veszítenek havonta Orbánék közönyössége miatt, követeléseikről a kormány pedig tudomást sem vesz.

A DK meggyőződése, hogy a kormányváltás után azonnal neki kell látni a pedagógusbérek rendezésének, meg kell állítani a növekvő tanárhiányt, újra vonzóvá kell tenni a tanári pályát és meg kell akadályozni, hogy gyermekeink iskolái a gyermekmegőrzők szintjére süllyedjenek. Arató Gergely mindannyiunk közös érdekének nevezte, hogy amikor gyermekeink reggelente belépnek az iskolák kapuin, akkor ugyanazt a jó színvonalú oktatást kapják meg, amelyet Ausztriában, Hollandiában vagy bármelyik másik európai országban kapnának. Ezt pedig csak az anyagilag és erkölcsileg is megbecsült pedagógusgárda tudja biztosítani.

A sajtótájékoztatót a DK FB-oldalán közvetítettük: https://www.facebook.com/dk365/videos/208865791372818
A videó innen letölthető: https://we.tl/t-KOw0kcMPQl

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum