2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport panelbeszélgetést szervezett az LMBT Történeti Hónap programsorozat keretein belül

A Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport panelbeszélgetést szervezett az LMBT Történeti Hónap programsorozat keretein belül

A Sokszínű Magyarországért képviselői csoport 2023. március 31-én ,,Elfogadó-e a magyar?” címmel az LMBT Történeti Hónap keretein belül panelbeszélgetést tartott Budapest Városháza Dísztermében. Az eseményen mintegy hetven résztvevő jelen meg, köztük a magyarországi civil társadalom és nagykövetségek képviseletei is.

Az eseményt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Bedő Dávid (Momentum), a csoport elnöke nyitották meg. Karácsony Gergely elmondta, hogy ,,az a toposz, hogy a „négy fal között” leginkább abban érvényesülhet az LMBTQ társadalommal kapcsolatban, hogy méltó helyen, esetleg a Parlamentben tartja a Képviselői Csoport a rendezvényt” – Karácsony szerint a Városháza azért van, hogy az emberek használják, hiszen Budapest Mindenkié. Bedő Dávid, a csoport elnöke elmondta, hogy ,,a csoport célja, hogy megmutassák, vannak politikusok, akik foglalkoznak az LMBTQ társadalommal”, szerinte „az emberi jogok esetében nem egyeztetésekre, hanem konkrét tettekre van szükség, hiszen senki nem szólhat abba bele, hogy más hogyan éli a magánéletét, ezért őt nem diszkriminálhatja”.
A program első felében egy szakmai előadás keretein belül dr. Polgári Eszter, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője felvezette a magyar LMBTQ jogok fejlődését a törvényhozásban a rendszerváltoztatástól kezdve, egészen napjainkig kifutva. A későbbieken pedig Gáspár Zoltán beavatta a közönséget a 2009-es bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény kulisszatitkaiba. Az előadást követően Krsják Attila moderálásában egy panelbeszélgetés következett, melyen az öt párt országgyűlési képviselői, a Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport elnökségi tagjai vettek részt.
Kanász-Nagy Máté (LMP) elmondta, hogy ,,a kormány által gerjesztett hangulat és a társadalom általános inaktivizmusa az, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a magyar LMBTQ emberek másodrangúnak érzik magukat”, Kunhalmi Ágnes (MSZP) kiemelte, hogy szerinte ,,az állami oktatás szerepe kell, hogy legyen az, hogy megvédje és kiküszöbölje a gyermekek elleni zaklatásokat és diszkriminációt, mely Magyarországon sajnálatosan számottevő”.
Sebián-Petrovszki László (DK) kiegészítette, hogy ,,az az öt párt, akik a Képviselői Csoportot alkotják, beleteszik a szakmai tudásukat, melyet ráadásul segít a civil szervezetekkel való rendszeres kapcsolattartás is”. Tordai Bence (Párbeszéd – ZÖLDEK) szerint ,,a csoport alakulásával kapcsolatos érdekérvényesítési munkája a civil szervezeteknek nagyban erősíti a csoport szakmaiságát és helyzetét, mely hasznos példa lehet más ügyek mentén dolgozó szervezetek számára is”.
A panelbeszélgetés zárását követően a közönség kérdezett a politikusoktól, hogy a jövőben milyen tervei vannak a képviselői csoportnak a magyar LMBTQ emberek helyzetének javítására, mellyel kapcsolatban a jelenlévő öt párt mindegyike megerősítette, hogy harcolni fognak az LMBTQ emberekért és kiállnak a jogaikért az Országgyűlésben, hiszen ezért hozták létre ezt a frakciók közötti képviselői csoportot.
Demokratikus Koalíció
LMP – Magyarország Zöld Pártja
Magyar Szocialista Párt
Momentum Mozgalom
Párbeszéd – ZÖLDEK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…