2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Év végéig kérhető – bírság kiszabásának veszélye nélkül – fennmaradási engedély az engedély nélkül létesített kutakra 

Év végéig kérhető – bírság kiszabásának veszélye nélkül – fennmaradási engedély az engedély nélkül létesített kutakra 

Engedély nélkül létesített sekély mélységű kút fennmaradásához, további üzemeltetéséhez a települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges.

 

A háztartási célú kutak esetében a hatályos jogszabály szerint mentesül a bírságfizetés alól az a kérelmező (magánszemély) aki engedélyköteles kútját engedély nélkül létesítette, de annak fennmaradását, további üzemeltetésének engedélyezését 2023.12.31.-ig kéri és az engedély megadásának feltételei fennállnak.

 

A kérelem Miskolc Megyei Jogú Város Jegyzőjének címezve nyújtható be. Az engedélyeztetési eljárás illetékmentes, azonban a kérelem benyújtásához  – fúrt kút esetében – csatolni kell a fúrt kút környezetvédelmi megfelelőségét tanúsító felülvizsgálati nyilatkozatot, melyet hivatalosan regisztrált, képesítéssel rendelkező kútfúró vagy a jogszabályi követelményeknek megfelelő szakember állíthat ki. Ásott és vert kút esetében csak a tulajdonos nyilatkozata szükséges.

 

Amennyiben a december 31-i határidőig nem történik meg az engedély nélkül létesített kút vízjogi fennmaradási engedélyeztetése, abban az esetben vízgazdálkodási bírság kiszabására kerülhet sor, melyet a szabálytalanságot elkövető kivitelezőnek, vagy ha az nem ismert, a kút létesítőjének kell megfizetnie. A bírság összege magánszemélyek esetében 300000 Ft is lehet. Fontos információ, hogy a kutak létesítése csak 1992 évet követően engedély-köteles, tehát az igazoltan ezen időpontot megelőzően létesített kutaknál az „engedély nélküliség” fogalma nem merül fel.

 

Bővebb információ az engedély-kérelem benyújtásával kapcsolatban elérhető Miskolc város honlapján az alábbi felületen:

 

https://www.miskolc.hu/varoshaza/ugyintezes/epitesi-kornyezetvedelmi-kozterulet-hasznalati-ugyek/ugyleirasok/helyi-vizgazdalkodasi-hatosagi-jogkorbe-tartozo-kutak „

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek