2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Záportározók a Vasonca-patakon

Az árvizek ellen védő záportározókat alakít ki a Vasonca-patakon az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság. A két tározó összesen nyolc községet véd majd a záporok és felhőszakadások okozta árvizek ellen. A beruházás, amit az Európai Unió teljes mértékben finanszíroz, 2013 decemberére fejeződhet be.
Alsógagy határában több mint 300 000, Rásonysápberencsnél 960 000 m3 víz befogadására alkalmas tározó épül. A két védmű kialakításának költsége megközelíti az 500 millió Ft-ot.
 A Vasonca-patak a Hernád folyó baloldali mellékvízfolyása. A patak vízgyűjtője a Cserehát–hegység keleti részének egyik észak-déli keskeny völgye. A völgy hossza 26 km, átlagos szélessége 3,5 km. A legnagyobb szélességű a vízgyűjtő annak északi negyedében, Alsógagy környékén – a három ág összefolyásánál – mintegy 6,5 km.  
Az elmúlt években (1999, 2002, 2005, 2010) valamint idén, 2013-ban lezúduló tavaszi-nyári záporokból a Vasonca-patakon jelentős árvizek alakultak ki. A mederben és a műtárgyakban súlyos károk keletkeztek, a patak menti települések – Alsógagy, Baktakék, Beret, Detek, Rásonysápberencs, Léh, Kázsmárk és Halmaj- belterületén komoly elöntéseket okoztak.
Több szervezet önkéntesei segítettek a védekezésben.  Az árvizek miatt több alkalommal kitelepítésekre is szükség volt. A 2010-es áradásból eredő szennyeződés miatt Léh község vízművét le kellett zárni. A vízvezeték rendszer átmosását és a víz fokozott klórozását több más községben is elrendelték.
Valószínű, hogy az elkövetkező években a lezúduló záporok, felhőszakadások miatt a Vasonca-patakon  jelentős árhullámok keletkeznek, amelyek továbbra is súlyos károkat okozhatnak a települések ingatlanaiban, az infrastruktúrában és a mezőgazdasági területeken. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság az újabb árvízi károk megelőzése érdekében hozza létre a két tározót. 
A Vasonca-patak 21+840 szelvényében kialakítandó 300 630 m3 térfogatú Alsógagyi záportározó Alsógagy, Baktakék, Beret és Detek településeket, míg a 12+493 szelvényében megépülő 962 310 m3 térfogatú Rásonysápberencsi záportározó Rásonysápberencs, Léh, Kázsmárk és Halmaj településeket védelmét szolgálhatja majd eredményesen a bekövetkező az árvizektől.
A beruházások a napokban kezdődtek és várhatóan 2013 decemberében érnek véget.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek