2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Trófeamustra az ÉSZAKERDŐ-nél

Egész Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből jöttek a vadászok az ÉSZAKERDŐ Zrt. trófeamustrájára, amire a Senyői vendégháznál került sor. A résztvevőket Zay Adorján, az erdészeti társaság vezérigazgatója köszöntötte.

Az elmúlt években megszokottnál később kezdődött a bőgés, ráadásul voltak olyan vadászvendégek is, akik trófea nélkül távoztak. Ezen a mustrán egy híján száz gímszarvas trófeát állítottunk ki: 74 az ÉSZAKERDŐ vadászterületein esett el, a többi pedig a környékbeli vadásztársaságoktól származik – mondta Zay Adorján, aki gratulált minden szerencsés vadásznak, és egyúttal megköszönte a szakszemélyzet munkáját. Ebből az alkalomból jelentette be, hogy – hagyományteremtő szándékkal – az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai közül megválasztották a 2012/2013-as idény legjobb hivatásos vadászát. Ezt az elismerést Pásztor János, a Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság kollégája érdemelte ki, jutalma egy muflonkos kilövése.

Berta Béla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője a megyei vadászati eredményeket foglalta össze.
Rendhagyó agancsfelrakási időszakról tudott beszámolni, hiszen a tél elhúzódott,
a nyár pedig rendkívül aszályos volt. A megyében, az elmúlt idényben 2186 gímszarvas esett, ezek között 567 bika került terítékre. Idén, az eddig bemutatott trófeák átlagsúlya 5,52 kilogramm lett. A legnagyobb pontszámú és súlyú trófea az Észak-Cserehátról került ki. A bírálaton 229,04 IP pontot ért el a 11,5 kilogrammos trófea. Idén 107 érmes – a többi között nyolc aranyérmes – trófeát regisztráltak.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyolc vadászterületén a szarvasbőgési időszakban 94 gímbika került terítékre, a Hegyközben például gyönyörű kárpáti jellegű példányokat ejtettek el, Hegyalján
pedig, három évtized után, újból aranyérmes trófeának örülhetett vadász és kísérő egyaránt. Ez a 9,87 kilogrammos trófea lett idén a legnagyobb a társaság területén. Az érmes arány 38
százalékos, az átlagsúly pedig 5,27 kilogramm a társaságnál. A hibás elejtések
aránya kilenc százalék alatt maradt – fogalmazott Szentléleki Tibor, vadászati
és idegenforgalmi osztályvezető.

A rendezvény szakmai elismertségét tükrözi, hogy több vadásztársaság is jelezte, szeretnének részt venni a kiállításon, a kéréseknek a társaság örömmel tett eleget. Az őszies időjárás nyújtotta színpompás keretben kiállított trófeák méltón képviselték az ÉSZAKERDŐ Zrt. és a bemutatkozó vadásztársaságok gazdálkodását.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek