2024. 05. 14. kedd

Bonifác
1 EUR 387 HUF
1 GBP 450 HUF

Tavaszi munkák – rágcsálóirtás, szúnyogirtás, növényvédelem

Folytatódnak Miskolcon a tavasz jegyében megkezdett munkák. A takarítás, virágágyások rendbetétele, fa- és cserjepótlás, fűnyírás mellett megkezdődött a rágcsálóirtás és a növényvédelmi munka, valamint kezdetét vette a szúnyoglárva irtása is a város területén.


Szúnyogirtás, szúnyogok elleni védekezés

Az enyhe tél, a korai változékony meleg, csapadékos tavasz kedvező feltételeket teremtett a szúnyoglárvák fejlődése számára. A város közigazgatási területén lévő szúnyog tenyészőhelyek folyamatos ellenőrzése, a szúnyoglárvák számának és fejlettségi állapotának felmérése hónapokkal korábban elkezdődött. Az év eddigi részében nem volt indokolt sem biológiai földi, sem légi védekezés elrendelése és végzése. A tavalyi évhez hasonlóan a szakemberek ez évben is igyekeznek biológiai lárvairtással és annak ismétlésével érzékelhető szint alatt tartani a szúnyogokat a városban. Ez azért is fontos, mert a biológiai irtás környezetbarát, így elkerülhető a környezetre káros kémiai védekezés. Erre 2015-ben sem volt szükség, a szúnyogok elleni védekezés a biológiai szúnyoglárva irtással sikeres volt. Az idei szúnyogirtási szezon a múlt hétvégén vette kezdetét Miskolcon, az első védekezési időszak május 10-én zárul.

Növényvédelem

A közterületeken és köztemetőkben található vadgesztenye- és platánfák kártevők és gombabetegségek elleni védelmét évente 3 alkalommal szükséges elvégezni. A kártevők rajzását folyamatosan nyomon követve, a vadgesztenyéknél április végén megkezdődött a növényvédelmi permetezés aknázó moly és gombabetegségek ellen. A munkavégzés ventillátoros permetezőgéppel történik a késő esti és hajnali órákban. A platánfák növényvédelmi permetezésére később kerül sor.

Rágcsálóirtás

Téli időszak során is, ahol indokolt volt, folyamatosan került ki irtószer a város közterületein. Az enyhe tél kedvezett a kártevőknek, lakossági bejelentések és területfelmérő bejárások eredménye is ezt igazolta, így májussal a város teljes egészén megkezdődött a tavaszi főirtás. A tavaszi főirtás során továbbra is nagy figyelmet fordítanak a szakemberek a lakossági bejelentésekre, az idegenforgalmi, belvárosi részekre és az előfordulás szempontjából jellemző városrészekre. A rágcsálóirtás során felhasznált irtószer nagy körültekintéssel és biztonságosan kerül kihelyezésre. Az idei kihelyezéssel érintett helyszín jelölés: zöld színű festékpont.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

DRESSZKÓD: ART DECO
Divat és életmód az 1920-30-as évekből Új fejezetéhez érkezett az Iparművészeti Múzeum legnépszerűbb kiállítás-sorozata, a Dresszkód. Éppen csak sz…