2024. 04. 28. vasárnap

Valéria
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Pénteken kezdődik az Európai Mobilitási Hét

Magyarország a legjobb háromban

Idén is szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét (EMH) programjait. Magyarország – akárcsak tavaly – a legjobbak között szerepel a programsorozatban, jelenleg a harmadik helyen áll a nemzetközi összehasonlításban. A 10., jubileumi kampány célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze, és a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára hívja fel a figyelmet. A hazai települések részvételét nemzeti szinten az infrastruktúráért is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja. Mostanáig 37 országból 1666 település jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez. Az európaiak mellett argentin, brazil és japán városok is találhatók a regisztrálók között. A hazai részvételi arány kimagasló, Magyarországról jelenleg már 98 település jelezte, hogy szerepet vállal a programokban. Ezzel a tavalyi eredményt mindenképpen sikerült felülmúlni, 2010-ben ugyanis 96 önkormányzat működött együtt a kampányban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. A jelentkezők között vannak olyan önkormányzatok (ilyen pl. Budapest Főváros Önkormányzata is), amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezik, mások zömében a szeptember 22-i Autómentes Napon szerveznek programokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program nemzeti koordinátoraként arra törekszik, hogy idén akár száznál is több önkormányzat szervezzen programokat a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében. Így mind többekhez juthat el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteniük.

A közlekedés Európa legtöbb energiát fogyasztó ágazata, amelynek energiafelhasználása folyamatosan növekszik, erősen függ a kimerülőben lévő olajkészletektől. A túlnyomó többségében fosszilis üzemanyaggal működő magántulajdonú gépjárművek számának emelkedése az egyik legnagyobb kihívás a társadalom és gazdaság alacsony fogyasztásúvá, energiatakarékossá alakítása során. Nagyratörő intézkedések egész sorára van szükség ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljanak az Európai Unió úgynevezett 20-20-20 célkitűzései, azaz 20%-kal csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsátás, 20%-kal javuljon az energiahatékonyság, és ugyanilyen mértékben nőjön a megújuló energiaforrások részaránya a teljes energiafelhasználáson belül.

A szaktárca valamennyi önkormányzatot arra ösztönöz, hogy regisztráljon a hivatalos nemzetközi weboldalon (http://www.mobilityweek.eu/registration/), és küldje vissza aláírva a rendezvény Kartáját (http://emh.kormany.hu/karta) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére. A részvétellel kapcsolatos további információkról az érdeklődők a http://emh.kormany.hu/reszveteli-feltetelek menüpontban tájékozódhatnak. A résztvevő települések által szervezett programok szintén megtalálhatók az emh.kormany.hu weboldalon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az idén is szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal támogatja az önkormányzatok munkáját, de saját programokkal – egyebek mellett Liszt Ferenc Nemzetközi Kerékpártúra, rajz-, fotó- és kreatív pályázat – is népszerűsíti az Európai Mobilitási Hét kezdeményezést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek