2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Ne dugd homokba a fejed! Nézz szembe vízkészletünk végességével!

Az emberek úgy gondolnak a vízkészletünkre, mint egy végeláthatatlan és nem apadó forrásra, ennek tükrében nem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget fogyasztásuk mérséklésére. A végességét és mindennél nagyobb értékét jelzi az a tény, hogy a víz felkerült az amerikai tőzsdére, így ma már olyan erőforrások között található meg, mint a kőolaj vagy az arany.

Számunkra talán ez a tény még egy kicsit megfoghatatlan, valamint utópisztikusnak érzékelhető, azonban már sok helyen valóságként élik meg a vízhiányt. Amennyiben az emberek nem válnak tudatosabbá és lépnek a tettek útjára, akkor hamarosan globális katasztrófa részesei lehetünk.

Vízkészletünk elrettentő számadatai

Annak ellenére, hogy bolygónk kétharmadát víz borítja, a vízréteg kifejezetten vékony. Abban az esetben, ha el szeretnénk képzelni a bolygónk teljes vízkészletét egy hatalmas cseppben, akkor ez a csepp 1400 kilométer átmérőjű lenne, ami összességében nem elegendő a népesség számára. Még meglepőbb mennyiséget “tudhat magáénak” az ember, hiszen az imént alkotott vízcseppnek csupán a 2-3 százaléka édesvíz, melynek a 90 százaléka hó és jég formájában, valamint gleccserekbe zárva található meg a Földön.

Elrettentő, de valós adat, hogy jelenleg is több mint 2 milliárd ember, vagyis a Föld népességének negyede él vízhiányos területeken. Kutatások alapján elmondható, hogy mindez nem áll meg, 2025-re akár kétharmadra is növekedhet ez az érték. Az elérhető vízkészlet mindemellett olyan országokban található, melyek ritkán lakottak, mint például Kanada, ahol Földünk ivóvízkészletének negyede van jelen. Kína már kevésbé szerencsés, hiszen népességéhez képest – amely a világ népességének 20 százaléka – csupán 7 százalék édesvízkészlettel rendelkezik. A víz hiánya a későbbiekben akár háborúkat is kirobbanthat.

Mit tehet az ember a vízkészlet megóvása érdekében?

Mit tehetünk mi, hétköznapi emberek annak érdekében, hogy ez a probléma megoldódjon? Minden esetben érdemes odafigyelni a vízpazarlásra akkor is, ha mi még nem érezzük a világon zajló negatív változásokat. Minden egyes embernek oda kell figyelnie az ökológiai lábnyomának a csökkentésére, és mind a közvetett, mind a közvetlen vízfogyasztását redukálni. Már azzal is rengeteget tehetsz, ha környezetbarát és megbízható ballonos ásványvíz szolgáltatót választasz, mint a Káli-medence kincseit forgalmazó Montivíz termékeit.

A növekvő népesség, valamint a gyorsuló ütemben zajló globális felmelegedés miatt a helyzet egyre tovább fog romlani, amely hatásaként az elsivatagosodás folyamata is felgyorsult. Így 2050-ig akár 143 millió ember is arra kényszerülhet, hogy elhagyja otthonát és olyan területen telepedjen le, amely biztosítja az élethez való alapvető feltételeket. Embertársaink támogatása érdekében és jövőnk biztosításáért érdemes legalább egy kis figyelmet fordítani a víz megbecsülésére és tartalékolására./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek