2023. 12. 5. kedd

Vilma
1 EUR 379 HUF
1 GBP 442 HUF

Praktikus tippek a téli tömegnöveléshez

A nyári időszakban már mindenki “bomba formában” akar majd virítani a strandon, ez pedig nem csak a vékony és szálkás, hanem akár a kigyúrt, izmos testet is jelentheti. Persze egyiket sem könnyű elérni, hanem mindegyikért keményen meg kell dolgozni, viszont közel sem mindegy, hogy hogyan.

Bár a tömegnövelés lényege az, hogy több kalóriát vigyél be, mint amennyit elégetsz, azonban közel sem mindegy, hogy miből. Hiszen nem zsírpárnákat szeretnél, hanem formás izmokat, igaz? Ez pedig ugyanúgy rendszeres sportolást és egészséges étrendet igényel, mint amikor a fogyás a cél. Persze a genetikai adottságokat sem árt figyelembe venni, hiszen a 3 különböző testalkatnak más és más módszerekre van szüksége az ideális eredményhez.

Ektomorf testalkat

Ők azok, akiket sokan irigyelnek. Az ektomorf alkatúak jellemzője, hogy bármikor és bármennyit ehetnek, ez cseppet sem látszik meg rajtuk, hiszen karcsúak maradnak. Ez persze nem mindig előnyös.

Ugyanis az ektomorf nem csak zsírt, hanem izmot is sokkal nehezebben szed magára, ezáltal nehéz dolga van, ha tömegelni szeretne. Bár aki ilyen alkattal rendelkezik, az egészségtelenül élve sem valószínű, hogy elhízik, ám a “skinny fat” (sovány, de formátlan) megjelenés sem éppen megnyerő, hisz hiába karcsú valaki, ha nincs szép, tónusos teste.

Ha te is ebbe a típusba tartozol, akkor sem célszerű gyorsételeken élned, helyette fogyassz sok olajos magvat, magas kalóriatartalmú zöldséget, zsírosabb húsokat. Mindezt pedig még kiegészítheted a Fittprotein.hu tömegnöveléshez használható étrend-kiegészítőivel, melyek egészséges tápanyagokkal segítenek növelni az izomtömeget.

A sportot tekintve csak minimálisan kardiózz, és inkább a súlyzós edzéseket helyezd előtérbe, minél nagyobb intenzitással és nehezebb súlyokkal. Számodra ez a mozgásforma hozza meg a kívánt eredményt.

Mezomorf testalkat

Az arany középút – az átlagos alkatúak, akik fogyni és hízni is viszonylag könnyen tudnak. Ha nem figyelnek oda magukra, akkor könnyebben lesznek túlsúlyosak, mint az ektomorfok, viszont sokkal hamarabb tudnak izmot növelni is.

Ha te magad is mezomorf vagy, akkor igen változatos étrended lehet: mehetnek az olajos magvak és a zsírosabb ételek a tömegnöveléshez, ellenben ha inkább a zsírpárnáid nőnek, akkor válts soványabb húsokra és alacsonyabb kalóriatartalmú ételekre.

Ugyanígy az edzést is kombinálhatod, egyszer kardió, máskor erősítő – a fő, hogy törekedj az egyensúlyra.

Endomorf testalkat

Ide azok az emberek tartoznak, akik kis túlzással már attól is híznak, ha csak ránéznek egy zsemlére – viszont ugyanígy az izomtömeget is sokkal könnyebben tudják növelni, mint a másik két típus!

Ha te is ide tartozol, az étrendedben sovány húsok és alacsony zsírtartalmú ételek szerepeljenek, valamint az edzéseid nagyobb részét az intenzív kardió tegye ki, ami kiváló zsírégető; némi erősítéssel kombinálva pedig formásan izmos is leszel./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ahol a szívbetegség kezdődik
Szívelégtelenség és szívünk megváltozott energia-anyagcseréje  A szív és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak világszerte. 1  Ált…

További cikkek

Ma meggyújtjuk a hit gyertyáját
A karácsonyra készülődés az adventi időszakkal kezdődik, közelebbről pedig advent első vasárnapjával. Ez nincs egy meghatározott naphoz kötve, de első…
Ahol a szívbetegség kezdődik
Szívelégtelenség és szívünk megváltozott energia-anyagcseréje  A szív és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak világszerte. 1  Ált…