2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolci Állatkert: sikeres év volt a tavalyi

Újabb sikeres évet zárt állatkertünk. 2015-ben több mint 83.000 látogató kereste fel a vadasparkot, 66 kisállat jött a világra, és több új lakó is érkezett hozzánk más állatkertekből. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a tavalyi év legfontosabb történéseit.

Talán legnagyobb sikerünk, hogy tavaly mintegy 3.000 gyermek vett részt a szervezett zoopedagógiai foglalkozásainkon, ahol sok ismerettel gazdagodhattak az élővilágról. Reméljük, hogy a környezeti nevelési programok több gyermekben is felébresztették természetvédelem iránti felelősségtudatot. A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületével közösen szervezett Zoo-tábor is a megszokott nagy érdeklődésre tartott számot: a hat hét alatt több mint 200 gyermek vett részt a változatos programokon.

A tavalyi év során készült el Európai Uniós pályázati forrásból és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával az állatkert eddigi legnagyobb beruházásaként az európai nagyragadozók bemutatását szolgáló épület a hozzá kapcsolódó kifutókkal. Itt mutatkozhatott be az európai törzskönyvi program keretében állatkertünkbe érkezett fiatal kárpáti hiúz pár. Az év utolsó napjaiban mutatkozott be az a hím perzsa leopárd is, amelyet a faj európai tenyészprogramjával együtt az évek óta nálunk élő nőstény párjának szánunk.

2015-ben több állatfajnál is bőséges „gyermekáldásnak” örülhettünk. A vörösorrú ormányosmedvék kifutójában összesen 11 kölyök jött a világra. A kéktorkú tragopánjaink négy csibét, míg a sziklapapagájok három fiókát költöttek ki. Több faj esetében első alkalommal születtek utódok, így a két gyűrűsfarkú maki és a két nagy mara kölyök, valamint a sarkantyús teknősbébi világra jöttét is sikerként könyvelhetjük el. Csakúgy, mint az évek óta rendszeresen szaporodó nagy szőröstatuk és észak-amerikai kúszósülök kölykeit, valamint a David-szarvasok borjait.

Reméljük, az idei évben is legalább ilyen sikeres évet zárunk, és minél több hozzánk érkező látogatónak tudunk kellemes kikapcsolódási és tanulási lehetőséget nyújtani.

Veress Tamás
gyűjteményi vezető

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek