2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

A gibárti szerpentin kálváriája

Gibárt, Borsod-Abaúj-Zemplén megye aprócska települése nem messze a szlovák határtól, mint számos más falu ez is a hátrányos helyzetű településekhez tartozik. Komolyabb turisztikai attrakcióval nem rendelkezik egyedül a Hernád folyó szeli ketté és ott található a gibárti szerpentin, ami fontos szerepet tölt be a község és a környező települések, régió életében.

Ha a körülmények tovább romlanak, akkor ez a kicsi szerpentin lesz a falu egyetlen és legnagyobb „katasztrófa”turisztikai attrakciója, ugyanis az útszakasz segítségért kiállt. A helyzet egyre rosszabb, – bár nem vagyok jós – de úgy vélem csak idő kérdése és teljesen járhatatlanná válik.
A szerpentin kálváriája még 2010-ben kezdődött, amikor is a nagy esőzések hatására az egyik oldal leomlott. A szakemberek gyors és hatékony beavatkozásának köszönhetően a szakasz kapott egy jelzőlámpát, kitiltották a teherautókat és félpályán engedélyezték a forgalmat. Szerintem sokan úgy gondolták ez gyors „tűzoltásnak” tökéletes. Aztán teltek múltak a napok, hónapok majd az évek. Néha napján a jelzőlámpát megszállta a kisördög és meghibásodott máskor meg segítettek a kisördögnek, hogy elrontsa a fényforrást.
Azt hiszem ilyenkor boldog volt mindenki, mert nem kellett hosszú perceket várni, amíg zöldre vált a lámpa. Viszont a szakembereink kisebb késésekkel ugyan, de mindig jöttek és megjavították, sőt még kamerával is felszerelték a helyszínt a további rongálásokat elkerülvén.
Aztán eljött 2015 ősze és újabb helyen mozdult meg a föld. Jöttek a tűzoltók eltakarították a romok egy részét, másik felét körbetáblázták és minden maradt a régiben.
Nos itt tartunk most…
Eltelt közel 6 év és a gyors „tűzoltásból” mintha végleges megoldás lett volna. Kérdezem én mire is várunk? Hat év alatt miért nem lehet megoldást találni a problémára?
Ha az az út leomlik és járhatatlanná válik, akkor nagyon sok ember mindennapi életét fogja megkeseríteni. Tudom, hogy ez a szakasz nem ország fő verőere, hanem csak egy aprócska erecske, de ha elzáródik, akkor hatással lehet a szív működésére…

Üveges Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…