2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
Mentsük meg a kékúszójú tonhalat

Mentsük meg a kékúszójú tonhalat

Mentsük meg a kékúszójú tonhalatAz Európai Bizottság a mai napon javaslatot terjesztett elő, amelyben felkérte az Európai Uniót, hogy teljes súlyával álljon ki a kékúszójú tonhal nemzetközi kereskedelmi tilalmának jövő évi bevezetése mellett. A Bizottság rendkívül aggasztónak tartja, hogy a kékúszójú tonhalnak – a javarészt a nemzetközi kereskedelem számlájára írható túlhalászása következményeképpen – vészesen fogyatkozik az állománya. A javaslatról a Bizottság egyeztetést folytat majd a tagállamokkal annak érdekében, hogy közös uniós álláspontot tudjanak képviselni a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) részes feleinek 2010. március 13–25. között a katari Dohában megrendezésre kerülő konferenciáján.

Janez Potočnik európai környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „ Tartozunk annyival a jövő nemzedékeinek, hogy határozottan cselekedjünk, ha egy fajt a kipusztulás veszélye fenyeget. Természeti kincseink megőrzése kötelességünk. Mivel rendkívüli mértékben fennáll annak a veszélye, hogy a kékúszójú tonhal rövid időn belül végleg eltűnik vizeinkből, egyet tehetünk: nemzetközi kereskedelemének tilalmára teszünk javaslatot.”

Maria Damanaki, az Európai Bizottság tengerügyi és halászati biztosa hozzátette: „Célunk, hogy a halászat a jövőben is biztos megélhetési forrás maradjon. Mindenki számára egyértelmű, hogy ez csak a kékúszójú tonhalak ép állományaival lehetséges, a túlhalászás pedig egyáltalán nem ezt szolgálja. A ma előterjesztett megoldási javaslat egyik lényeges eleme, hogy a halászatot kisüzemi keretek között folytató hajók esetében különleges engedményeket irányoz elő.”

A Bizottság a ggodalmának adott hangot a kékúszójú tonhal kedvezőtlen védettségi helyzetével kapcsolatban, egyben elismerte, hogy a megnövekedett keresletért legfőképpen a nemzetközi kereskedelem okolható.

A Bizottság méltányolja, hogy az Atlanti Tonhal Védelmére Létrehozott Nemzetközi Bizottság (ICCAT) a helyzet rendezése érdekében 2006-tól kezdődően számos lépést tett, ugyanakkor a rendelkezésre álló legfrissebb tudományos adatok alapján úgy véli, hogy a kékúszójú tonhalnak a CITES-egyezmény I. függelékének jegyzékében lenne a helye.

Ez a függelék a kipusztulás szélén álló fajokat tartalmazza, amelyek kereskedelme különösen szigorú szabályokhoz kötött és csak kivételes körülmények között engedélyezett. Ha a kékúszójú tonhal ilyen fajnak minősülne, az tilalmat jelentene nemzetközi kereskedelmére.

A Bizottság mindamellett arra nem tett javaslatot, hogy a függelékbe való felvételre azonnali hatállyal kerüljön sor. Erről a CITES állandó bizottsága 12 hónapon belül fog dönteni, miután a CITES-egyezmény részes felei dohai ülésükön erre felkérik. Az állandó bizottság az állomány helyzetével kapcsolatos legújabb tudományos adatok alapján dönt majd, illetve miután elbírálja az ICCAT 2010 novemberi ülésén esetlegesen elfogadott egyéb intézkedések hathatósságát.

 

Amennyiben a tilalom hatályba lép, a Bizottság gondoskodik arról, hogy a halászatot kisüzemi tevékenységként folytató vállalkozások a tagállamok felségvizein kifogott halakkal továbbra is engedélyezetten láthassák el az uniós piacot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek