2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Kutyával az erdőben

Nem szabad a kutyáknak a kirándulókat zavarnia!

Ahhoz, hogy az erdőkben, a kirándulóhelyeken mindenki jól és biztonságban érezhesse magát a kutyások alapvető erdei viselkedésének néhány alapvetését ismertetjük.

Az idő javulásával, a természet zöldbe-borulásával, egyre többen keresik fel az erdőket, a kirándulóhelyeket és a városi parkokat. A kutyát tartók is sűrűbben látogatnak ki a természetbe. A Bükk-hegységben, de más hazai vidékeken is többször adódik konfliktus a kutyával sétálok és az anélkül érkezők között. Így időszerűnek látszik, hogy néhány alapvető elvárásra és szabályra felhívjuk a figyelmet.

A kutyák gazdáinak alapvetően azzal kell számolniuk, hogy az erdő, a természeti környezet nem csak az övéké és kedvenceiké, hanem a kutya nélküli kirándulóké, pihenőké, és más élőlényeké is. A békés egymás mellett élés érdekében mindig tekintsenek úgy a kutyájukra, ahogyan az egy másik erdőjáró számára megjelenik. Vegyék figyelembe a többiek, különösen a gyerekek és gyerekes szülők szempontjait is! A kutyának mindenek előtt szófogadónak, kezelhetőnek kell lennie, csak így előzhetők meg a legkülönbözőbb kellemetlenségek. Ha ez nincs meg, kiszámíthatatlan következményekkel járhat: emberekben, más kutyákban és az erdő kisebb nagyobb állataiban is kárt tehetnek. Sőt, az alig néhány percnyire elkóborló kutyák, akár széttaposhatnak madárfészkeket, megölhetnek kisebb testű állatokat is. Például egy megkergetett őzgida akár bele is halhat abba a menekülésbe, amelyet egy elengedett eb produkálni képes. A kutya alapból ragadozó állat, tehát a természeténél fogva is konfliktust okozhat, nem csak másik emberben, hanem az erdő kisebb, nagyobb állataiban is.

De más veszélyek is leselkednek a kutyára és az emberre egyaránt.

A kutya az erdei állatokkal vagy azok ürülékével, tetemével való érintkezéskor súlyos, akár emberre is veszélyes betegségeket kaphat el, amelyeket akár át is viheti gazdájára vagy más emberekre. Sőt a vaddisznó által terjesztett Aujelszky-kór olykor halálos is lehet az eb részére. Továbbá a kutyák közti összecsapásokat is meg kell akadályozni, mert ezeknek is igen súlyos következményei lehetnek, nem csak rájuk, hanem az emberrekre nézve is.

Mivel a kirándulók körében riadalmat okoznak a gazdátlan, kóbor ebek, célszerű, ha a gazda jól láthatóan jelzi, hogy a kutyája nem gazdátlan és eszerint megkülönbözteti kedvencét. Továbbá azt is jó tudni, hogy természeti és védett természeti területen kutyát nem szabad póráz nélkül vezetni, ezt a Szabálysértési törvény mondja ki.

A kutyatartást komolyan vevő gazdák a saját állatuk, a megmaradt természeti környezet és más kirándulók védelme miatt is betartják a legfontosabb erre vonatkozó írott és íratlan szabályokat, sőt más kutyatartókat is erre ösztönöznek.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek