2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Kúszósül kölyök született a Miskolci Állatkertben

Észak-amerikai kúszósülökkel Magyarországon jelenleg csak a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban lehet találkozni. Itt azonban láthatóan jól érzik magukat, hiszen minden év tavaszán világra jön egy-egy utód is. Két évvel ezelőtt mutatkozott be ez az állatfaj az állatkert látogatóinak, és már abban az évben utóddal is gyarapodtak.

Tavaly tavasszal sem maradt a kis család gyermekáldás nélkül, idén áprilisban pedig megszületett a harmadik miskolci kúszósül bébi.

Az észak-amerikai kúszósülök – más néven urzonok (Erethizon dorsatum) – utódai nagyon fejletten jönnek a világra, hiszen születésükkor már a szülők kicsinyített másai. Tüskéik már pár nap után megkeményednek annyira, hogy hatékony védelmet jelentsen a ragadozókkal szemben. Néhány napos korukban pedig már képesek erős karmaikkal maguktól közlekedni a fákon is. A rágcsálókat általában nagyon szapora állatnak ismerjük, a kúszósülök azonban különlegesek ezen a téren, hiszen évente csak egyszer szaporodnak, a héthónapos vemhességi idejük is hosszúnak tekinthető, és egy alkalommal többnyire csak egyetlen utód jön a világra. A kölyök négy-öt hónapos koráig anyatejet fogyaszt, ám már egyhónapos korában elkezdi kóstolgatni a felnőttek táplálékát. Tavaly azonban a Miskolci Állatkertben az állatok gondozói éppen azt figyelték meg, hogy az anya még az egyéves kölykét is engedte szopni.

A kúszósülök nem csak Magyarországon, de Európa más állatkertjeiben is ritka állatok. Kontinensünkön jelenleg összesen 60 kúszósült tartanak számon, közülük néggyel lehet a Miskolci Állatkertben találkozni. A kölyökszületés pedig még ettől is ritkább esemény, hiszen a miskolci kölyökkel együtt egész Európában mindössze öt kúszósül született eddig az idei évben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek