2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Különleges évet zárt a Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A kényszerű bezárások ellenére is több mint 80.000 látogatót fogadtak

A koronavírus járvány soha nem tapasztalt nehézségek elé állította a Miskolc Holding Zrt-hez tartozó Miskolci Állatkertet is, hiszen tavasszal és az év végén is be kellett zárnia kapuit a nagyközönség előtt. Ennek megfelelően a látogatottságban az elmúlt években tapasztalt örvendetes növekedése értelemszerűen visszaesett, de 2020-ban így is több mint 80.000 látogatót fogadott.  Tavaly közel százötvenen fogadták örökbe kedvenc állatukat, és az ebből befolyó másfél millió forintos összeg is hozzájárult többek között ahhoz, hogy az állatkert biztosítani tudta a napi működést. A munkatársak egész évben azon dolgoztak, hogy az állatok lehetőség szerint semmit ne vegyenek észre a körülöttük zajló nehézségekből. Év végén 118 faj, alfaj és fajta, illetve ezek 541 egyedileg is nyilvántartott példánya, valamint 10 faj esetében tenyészete alkotta az állatkert állományát.

A 2020-ban született több mint 100 kisállat közül érdemes kiemelni mindenekelőtt az örvös mangábék csapatában született kis kölyköt – akinek a látogatók választották a Kirabo nevet –, hiszen nem csak, hogy a miskolci állatkertben, de az országban is először született kölyke ennek a különleges, Közép-Afrikában honos majomfajnak. Hasonlóképpen örömteli minden évben a David-szarvasok és az európai bölények szaporulata, hiszen mindkét faj az állatkerteknek köszönheti, hogy miután a szabad természetből kipusztultak, egyáltalán mindmáig fennmaradhattak.

Az európai bölények kapcsán külön érdekesség, hogy az egyik Miskolcon nevelkedett egyed, amely két évvel korábban a Nyíregyházi Állatparkból érkezett, a tavalyi évben egy visszatelepítési program keretében Bulgáriába utazott, ahol ma már egy vadon élő csorda tagjaként, szabadon élhet a Rodope hegység területén. Így nem csak megőrizni tudják a veszélyeztetett fajok egyedeit, hanem a Föld élővilágának sokszínűségének megóvásában is aktív résztvevője tud lenni a miskolci állatkert csapata.

A szaporulaton kívül is rendszeresen gyarapodik az állatkert gyűjteménye. Új lakók érkeztek a madártavi részre, újabb kancával gyarapodott a kuláncsapat, valamint párt kapott a nőstény fehérfarkú sül is. Emellett voltak távozók is, akik nagy útra indultak: a legmesszebb a tavasszal világra jött észak-amerikai kúszósül és az örvös mangábé csapat egyik tagja utazott, előbbi ma már a lengyelországi Gdansk város állatkertjének lakója, míg utóbbi az angliai Colchesteri Állatkertbe került.

 

 

A 2020-ban is zajló állatkerti fejlesztés, már az idei évet vetíti előre. A „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” nevet viselő projekt keretében új fogadóépület épült a bejáratnál, lakói számára komfortosabbá vált a tigrisház, valamint új bemutatóval bővül az afrikai fajokat felvonultató részleg, ahol a Száhel övezet reprezentatív állatfajaival ismerkedhetnek meg majd látogatók bízva abban, hogy hamarosan újra fogadni tudja látogatóit a Miskolci Állatkert és Kultúrpark.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A 2024.04.15. napján "Rákkeltő méreg ömlött a Salgó patakba" címmel közöltünk cikket, amelyben valótlanul állítottuk, hogy "Legfrissebb méréseink bizo…
Egy ZSEBKENDŐNYI kert is elég
Egy zsebkendőnyi kertdarab is elég, ha tenni akarunk magunkért és az élővilágért - A Magyar Természetvédők Szövetségének A mi sokszínű kertünk kampány…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…